Economia

GMS esdevé referent per a grans projectes fotovoltaics i eòlics

La consultora internacional destaca en el sector per la metodologia que aplica en els estudis geològics i geotècnics

L’empresa ha participat en més de 650 projectes d’energia neta en més de 40 països

L’activitat que desenvolupa GMS Internacional Group és d’aquella mena de feines que queden amagades en el global d’un projecte, però que de la seva meticulositat depèn l’èxit o fracàs final. Joan Pau Singer, un geòleg nascut a Rosario (Argentina) i que viu a Catalunya des de ben petit, va fundar l’empresa que també dirigeix l’abril del 2007 amb el nom de GMS Internacional –inicials que responen als conceptes de geologia, medi ambient i seguretat–, consultora d’estudis geològics, geotècnics, ambientals, hidrològics i topogràfics.

La crisi financera del 2008 va obligar Singer a fer un gir radical pel que fa al negoci. “Vaig adquirir la cartera de clients d’una consultora estratègica que em va donar l’oportunitat d’abordar l’àmbit ambiental, la gestió de qualitat i la prevenció de riscos laborals des d’una perspectiva estratègica”, explica. Establert llavors a Manresa, va continuar aquesta activitat mentre cursava la seva tesi doctoral a la Facultat de Mines de la capital del Bages.

GMS Internacional va reprendre la seva tasca en geotècnia el 2012 de bracet d’una empresa valenciana d’enginyeria amb experiència en el disseny de plantes fotovoltaiques. I així, la firma catalana també va iniciar la seva internacionalització. “Vam estar tres anys fent estudis geotècnics per a la instal·lació de plantes fotovoltaiques al Regne Unit, però els canvis que hi va haver en la regulació britànica ens van fer dirigir cap a Mèxic”, diu.

El mercat mexicà va ser molt favorable per a l’empresa, que va assolir facturacions superiors als 800.000 euros. També la intensitat de l’activitat fotovoltaica va afavorir la creació, al costat de socis mexicans, de la societat Geologia MS Internacional. Però, també aquest cop, els canvis legislatius sobre les renovables en aquest país, sumats al fre de l’activitat econòmica global que estava provocant la Covid-19, van portar a la consultora a buscar nous mercats. Xile, on ja havia treballat mentre creixia a Mèxic, va ser el destí següent. Allà va néixer la societat GMS Internacional Xile.

Paral·lelament al creixement a l’Amèrica Llatina, la consultora catalana també feia serveis en diversos països d’Àfrica i Àsia. Mentrestant, a Europa s’impulsava l’energia solar gràcies a l’acord de París de 2015, que buscava arribar a la neutralitat d’emissions de carboni el 2050. En aquest escenari, i a partir del 2021, GMS Internacional va començar a treballar també massivament en el mercat europeu.

Enfoc holístic.

Els serveis que ofereix l’empresa a inversors, desenvolupadors, constructors i despatxos d’arquitectura estan orientats a l’avaluació tècnica de terrenys destinats a la instal·lació de parcs fotovoltaics i eòlics. La metodologia pròpia que ha desenvolupat, que anomena One-Stop-Engineering-Shop, s’ha mostrat la més eficaç a l’hora d’abordar aquests projectes d’energies netes de manera holística, des de les fases més inicials fins a la construcció i posterior manteniment o l’ampliació de les instal·lacions. Aquest model propi, reconegut i replicat per d’altres, agrupa l’enginyeria i el disseny de les plantes, subestacions elèctriques i línies d’alta tensió, amb avaluació dels riscos geològics, geotècnics, hidrològics, hidràulics, geofísics, topogràfics i medi ambientals.

Segons Singer, “aquest conjunt de serveis són determinants per avaluar el risc sòl, és a dir, el conjunt de factors del sòl que poden representar un risc per a la viabilitat del projecte”: “Calculem i optimitzem la fondària de les bigues d’acer que suporten les estructures que allotjaran els panells solars o els molins eòlics, però els nostres estudis també són imprescindibles per a un bon disseny civil d’aquestes infraestructures, com ara camins, talussos o rases.” Els efectes que tindran sobre l’estructura el pes de la neu, la força del vent, l’efecte de les tempestes d’aigua o l’esforç sísmic del sòl determinaran l’èxit o el fracàs del projecte en qüestió.

L’empresa ha aconseguit posicionar-se com a actor internacional clau en el sector després d’haver participat en més de 650 projectes ubicats en més de quaranta països de quatre continents. Entre els seus clients hi ha, entre molts d’altres, gegants com Acciona Energía, Enel, Trina Solar, Jinko Power, Starkraft i Masdar.

GMS INTERNACIONAL GROUP

Facturació
1,6 M€
Treballadors
21
Any de fundació
2007
L’empresa està impulsant GeoLab Solar, un laboratori de mecànica de sòls i assajos químics especialitzat en el sector solar, en el qual té previst invertir 350.000 euros. El centre agilitzarà les anàlisis pròpies i en farà també per a empreses.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Anna Pruna
Presidenta d'Indescat

“La inversió en ‘sportech’ és a les beceroles”

barcelona

L'sportech vol superar marques

Barcelona
Xavier Garcia
director del Tech Tourism Cluster de Catalunya (TTC)

“L’impacte del turisme té resposta des de la tecnologia”

Barcelona
LA CRÒNICA

A l’Expocasió, no val a badar

GIRONA

Comença la reforma integral de l’hotel Best Western Premier CMC, amb dos milions d’inversió

girona

Bumerang, l’‘start-up’ que evita 2.500 envasos d’un sol ús al dia

Barcelona

Empatif s’enfoca a guanyar volum, també amb compres

Manresa
ECONOMIA

Compres i milers de visitants a la fira Expocasió de Fornells

fornells de la selva

Continua la Vaga a la multinacional DXC Technology

girona