Economia

ECONOMIA

La facturació empresarial gironina creix un 14,8%

L’empresa gironina va facturar, de mitjana, un 14,8% més el 2021 respecte a l’any pandèmic 2020, d’acord amb les dades recollides en el darrer estudi anual Estructura empresarial de la demarcació de Girona, encarregat per la Diputació. Les dades, tot i ser a dos anys vista, sobre els balanços dipositats per les societats en el registre mercantil, il·lustren la recuperació del teixit econòmic després del sotrac de la covid-19, en ple 2020, i que encara va arrossegar restriccions durant bona part de l’any analitzat.

L’estudi, doncs, encara no permet visualitzar els possibles impactes de la crisi inflacionària generada arran de la invasió russa d’Ucraïna, l’any passat, ja que les empreses no els presenten dades al registre fins a un any i mig després d’acabar l’any natural, però sí la “inèrcia positiva” d’una facturació global de 28.468 milions, 3.841 més que el 2020, i fins i tot per sobre respecte als registres del 2019.

La nota negativa és que respecte al 2020 s’havien perdut 740 empreses, però l’ocupació va créixer un 4,3%, fins als 153.814 llocs de treball. Per càpita, la facturació total també va créixer un 13,8%, de 31.393 euros el 2020 a 35.710 el 2021, un cop, sobretot, l’hostaleria i el comerç van recuperar la normalitat, però també la resta de l’engranatge.

Pel vicepresident primer i diputat de Promoció i Desenvolupament Econòmic Local, Pau Presas, les dades van en la bona direcció: “El nostre teixit empresarial té gran capacitat de resiliència i adaptació a les circumstàncies [...], el creixement no s’acabarà aquí i preveiem que, de cara al 2022, el volum de negoci arribi quasi als 32.000 milions.”

Per comarques

El Gironès, la comarca més poblada, es manté com la que concentra més llocs de treball (37,4%) del total i els majors volums d’empreses (26,5%) de la demarcació, i facturació (29,5%). Al darrere, en mà d’obra ocupada, hi ha la Selva (19,6%), un 24% de la facturació total i un 18% de les empreses. I en tercer lloc, l’Alt Empordà, on continua pesant el gegant Transgourmet Ibèrica, amb 1.016 milions d’euros de facturació. El podi de les tres principals empreses el van completar Frigorífics Costa Brava –a Riudellots, amb una facturació de 631 milions– i Dyneff, a Girona, (490 milions el 2021).

A continuació, per comarques, la Garrotxa persisteix com la comarca amb més pes del sector industrial (68,9%) i percentatge més elevat de societats grans, on un 9% de les empreses facturen més de 5 milions d’euros individualment, i un terç de la facturació en el sector alimentari, amb les càrnies Noel, Monter i Collell copant tres dels quatre primers llocs d’empreses líders. Només el turisme continua traient el nas al Baix Empordà, com a comarca amb menys pes industrial, cinquena en la classificació comarcal. I, al darrere, el Pla de l’Estany destaca perquè, tot i l’escàs volum de població, a escala relativa, és la que més facturació empresarial per càpita genera (69.062 euros per càpita el 2021).

Finalment, a les comarques de muntanya, el Ripollès és la que reté més percentatge de societats històriques –un 3,2% del total daten d’abans del 1975. I a la Cerdanya, mentrestant, la construcció i l’hostaleria marquen el pas, amb un 51% de les empreses radicades a Puigcerdà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona