Economia

Visalia invertirà a Catalunya 20 milions en instal·lacions solars

El grup energètic aspira a duplicar en tres anys el nombre de clients a Catalunya, i arribar als 46.000

Es focalitza en el negoci de teulada a comunitats de veïns i pimes

El grup energètic Visalia invertirà a Catalunya 20 milions d’euros en instal·lacions fotovoltaiques durant el 2024, i ha posat en marxa a Tarragona el primer punt de servei exclusiu, per tal de duplicar la seva presència a Catalunya.

L’empresa de Vilanova i la Geltrú (Garraf) vol duplicar la seva nòmina de clients en electricitat a Catalunya en els pròxims tres anys, i passar dels 23.000 CUPS (Codi Universal de Punt de Subministrament) actuals a 46.000. En gas, es proposa aconseguir passar dels 6.000 clients actuals als 18.000 el 2026. En l’àmbit solar, la previsió és desenvolupar més de 15 projectes de la seva propietat durant el 2024, amb una potència instal·lada de més de 20 MW. A Catalunya, Visalia ha desenvolupat 71 instal·lacions solars d’autoconsum per a empreses, comunitats de veïns i habitatges particulars, amb una potència instal·lada de 928,6 kW. El pla estratègic de l’empresa del Garraf fixa que al 2027 s’arribarà a un volum de negoci de 500 milions d’euros.

Així mateix, Visalia acaba de posar en marxa a Jumilla (Múrcia) el seu primer parc fotovoltaic, que estarà dotat d’una potència instal·lada de 3,7 MW, amb l’objectiu de produir anualment 6 GW. El projecte, propietat de Twinhouse 1 Plant 1, s’ha construït amb seguidors de la companyia Soltec per optimitzar la producció, i disposa de quinze unitats de 200 kW i una unitat de 105 kW de la tecnològica Huawei. Una empresa d’aquestes dimensions permetrà a la companyia desenvolupar projectes “claus en mà” de gran format. Com explica el director general, Alejandro Tejero, el focus de Visalia “està en el negoci de teulada, treballar el model d’energia distribuïda amb comunitats de veïns i empreses que puguin generar energia i oferir consum de proximitat.” Actualment, aquest segment suposa el 75% del negoci de l’empresa. Tejero creu que Barcelona i la seva conurbació poden oferir moltes possibilitats en els temps a venir. El conseller delegat del grup, Pablo Abejas, explica que Visalia “vol contribuir que Catalunya, on només el 10,1% de l’energia que consumeix la indústria és renovable, arribi a la mitjana espanyola, del 25,1%.” Després de la recent adquisició de Submëtrika, firma que es dedicarà a l’anàlisi de dades a gran escala (big data), el grup energètic Visalia no descarta fer-ne alguna altra en el futur. Alejandro Tejero, ho explica així: “Tot i que principalment el que ens agradaria és aterrar, després dels moviments dels darrers anys, estem oberts a qualsevol oportunitat de mercat que hi pugui haver.” Visalia ha bastit un projecte de comercialització d’energia integrant firmes com Watium, que es va incorporar al grup el 2021, i Gashogar, Syder i Doméstica, que ho van fer a mitjan del 2022. El grup el completen Visalia Solar i Visalia Renovables, que es dediquen al desenvolupament de projectes fotovoltaics. Amb Submëtrika, Visalia incorpora al seu negoci l’àrea de processament de dades i sistemes de monitoratge, per oferir a les empreses solucions en eficiència i gestió energètica. Això suposa una passa més en l’objectiu de la companyia de fer un salt de divisió: “Ara, amb la comercialització de 2 terawatts de gas i electricitat a 110.000 clients, estaríem entre les vint primeres energètiques de l’Estat, però creiem que en poc temps estarem en el top 10.”

Tenir l’endeutament sota control

El Grup Visalia pot vantar-se en el seu sector de ser un dels grups energètics independents amb més rendibilitat i una millor qualificació de solvència a llarg termini. El seu deute financer és de menys d’1,9 vegades d’ebitda, una de les millors ràtios del sector. L’exercici passat, Visalia va quadriplicar el seu marge d’ebitda, fins a assolir els 32 milions d’euros, dels més alts entre les comercialitzadores d’energia independents que no disposen de xarxes de distribució o centrals de generació pròpies. La gran rendibilitat de Visalia es deu a l’activitat de Visalia Renovables, que desenvolupa parcs fotovoltaics, i a Visalia Solar, que subministra projectes per a l’autoconsum industrial o la generació distribuïda de comunitats energètiques. Després del debut al MARF, ha millorat el seu ràting a BB+, amb tendència positiva, segons l’agència europea EthiFinance Ratings.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Anna Pruna
Presidenta d'Indescat

“La inversió en ‘sportech’ és a les beceroles”

barcelona

L'sportech vol superar marques

Barcelona
Xavier Garcia
director del Tech Tourism Cluster de Catalunya (TTC)

“L’impacte del turisme té resposta des de la tecnologia”

Barcelona
LA CRÒNICA

A l’Expocasió, no val a badar

GIRONA

Comença la reforma integral de l’hotel Best Western Premier CMC, amb dos milions d’inversió

girona

Bumerang, l’‘start-up’ que evita 2.500 envasos d’un sol ús al dia

Barcelona

Empatif s’enfoca a guanyar volum, també amb compres

Manresa
ECONOMIA

Compres i milers de visitants a la fira Expocasió de Fornells

fornells de la selva

Continua la Vaga a la multinacional DXC Technology

girona