Economia

Les auditories al núvol impulsen el creixement internacional d’ASD

La firma tecnològica preveu duplicar la facturació anualment fins al 2025 gràcies a la bona acollida en mercats de l’Amèrica Llatina com el Brasil i Mèxic

Una de les línies de negoci futures és l’anàlisi agregada de les dades per fer informes

L’aposta d’Auditing Software Distributor, ASD, pel núvol a l’hora de comercialitzar les seves solucions de gestió per al sector de les auditories està impulsant les vendes de l’empresa, sobretot les internacionals i especialment a l’Amèrica Llatina. La companyia catalana preveu duplicar anualment la facturació fins a assolir els 5 milions d’euros el 2025, segons explica Pere Caro, propietari i màxim executiu.

ASD ha invertit 2 milions d’euros per adaptar tots els programes, que fins ara s’oferien mitjançant descàrrega a l’ordinador del client, amb el format SaaS (Software as a Service), és a dir, que el proveïdor proporciona a través d’internet accés al programari i al hardware adaptat a les necessitats de cada moment a canvi d’una subscripció mensual o periòdica.

Aquesta adaptació ha significat un factor competitiu de primer ordre en el mercat de les solucions de software per a auditors, molt dominat per dues grans firmes internacionals, DATEV i CaseWare, que encara no ofereixen l’opció cloud als seus clients. D’aquesta manera, ASD, que disposava de tres solucions complementàries descarregables, ha passat a oferir un servei integral escalable a les necessitats del client i en versió web accessible des de qualsevol part del món sense necessitat de grans infraestructures. ASD Auditor Cloud és una eina completa d’anàlisi financer i execució dels papers de treball de l’auditoria.

La digitalització està alterant significativament l’exercici algunes professions que fins ara havien evolucionat poc, com ara la dels censors jurats de comptes. No obstant això, segons explica Caro, a Catalunya i l’Estat espanyol encara hi ha una gran resistència a introduir innovacions que signifiquin automatitzar determinades tasques: “Estem tenint una gran acollida, sobretot en altres parts del món. Aquí ens costa molt, segurament perquè les firmes auditores estan en mans de persones veteranes que frenen l’adopció de tecnologia”, es lamenta.

La internacionalització en aquest camp de serveis professionals és més fàcil perquè es regeix per normes vigents a tot el món: les normes internacionals d’auditoria (NIA). D’altra banda, els productes d’ASD es poden trobar en diversos idiomes, ben aviat, també en català.

Espanya encara és el primer mercat de l’empresa, però a finals d’aquest any representarà el 40% del total pel creixement del Brasil, Portugal (països on l’empresa té delegacions) o Mèxic. D’altra banda, es prepara el desembarcament en països anglosaxons com ara els Estats Units, el Regne Unit o el Canadà.

De moment, la companyia ha venut uns 5.000 llicències i té una cartera de més de 2.000 clients, entre els quals hi ha algunes des les grans firmes internacionals d’auditoria o, per exemple, el Banco de la República (el banc central de Colòmbia) així com el govern d’Angola.

A més de fer auditories comptables, ASD també ofereix eines de compliment normatiu relatives a la qualitat dels serveis d’auditoria. Entre els projectes de futur, la firma tecnològica barcelonina preveu seguir invertint en el desenvolupament de noves solucions, en concret en una que ajudi els clients a fer altres tipus d’auditories corporatives més enllà de la comptable.

D’altra banda, l’aposta que ASD ha fet pel núvol obre la porta a noves vies de negoci basades en l’anàlisi de les dades de manera agregada. Pere Caro explica que un futur departament de data analytics, emetrà informes sectorials o temàtics que ajudaran les empreses en la seva presa de decisions.

ASD té ingressos recurrents des del seu naixement, però rep el suport financer per efectuar les inversions del holding IGPEMA, que és l’instrument d’on pengen les altres empreses industrials de Pere Caro (vegeu la peça). En aquest sentit, ASD té un pla a tres anys d’inversions, fins al 2025, que inclou mig milió aquest any.

Auditing Software Distributor va veure la llum l’any 2017, després de la compra dels drets de propietat intel·lectual d’un programari d’auditoria comptable que fins aleshores estava en mans d’una firma que havia fet fallida. Pere Caro el va adquirir amb la voluntat de vincular-lo al món cloud. Certament no és l’inici típic a què ens tenen acostumades les start-ups, però el seu fundador reivindica per a ASD la condició d’empresa emergent, perquè desenvolupa una tecnologia disruptiva en un sector tradicional com és l’auditoria de comptes.

ASD

Facturació prevista
1,5 M€
Treballadors
25
Any de fundació
2017
La plantilla de l’empresa és de 25 persones, tot i que està en un procés permanent d’incorporació de talent. Una part dels treballadors són informàtics, però també hi ha auditors i comercials.

“No soc auditor ni informàtic, vinc de la indústria”

Pere Caro té clar que el seu àmbit natural és la indústria i que és un nouvingut en el món de l’auditoria, en el qual ha irromput gairebé per casualitat: “Em vam oferir un negoci i vaig veure l’oportunitat”, diu. Fa vint-i-cinc anys va muntar l’empresa Tem a Igualada, distribuïdora de marques internacionals de motoreductors per a màquines. L’empresa també té instal·lacions a Múrcia i Galícia. Foto: Juanma Ramos



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona