Economia

El Suprem anul·la l’obligació de presentar la declaració de la renda per internet

La sentència concreta que és un dret i que la norma instaurada el 2018 es va imposar “de manera general” als contribuents

El Tribunal Suprem ha anul·lat l’obligació de presentar la declaració de la renda per internet, que va imposar Hisenda amb una ordre ministerial el 2018, que ara queda rebatuda parcialment. La sentència de la sala contenciosa administrativa de l’alt tribunal conclou que la relació electrònica és un dret, no pas un deure, i recorda que la norma es va instaurar “de manera general” als contribuents. Precisament, posa l’accent en què no es recollissin condicionants com la capacitat tècnica, econòmica o professional, que solen estar presents en l’impuls de l’administració electrònica.

Per tant, dona la raó a l’Associació Espanyola d’Assessors Fiscals (AEDAF), que va recórrer l’ordre ministerial en qüestió, fonamentant-se en la Llei de Procediment Administratiu Comú (LPAC) i la Llei General Tributària, que detallen que l’obligació telemàtica pot anar a “determinats col·lectius”, però no pas d’aplicació general. La conseqüència d’aquesta decisió del Suprem és el retorn a les dues opcions: paper i digital. D’aquesta manera, les autoliquidicacions d’IRPF es podran tornar a presentar en els dos formats, si bé no queda clar qui haurà de fer-se càrrec dels recàrrecs i sancions produïdes per la presentació d’aquestes autoliquidicacions.

En un comunicat difós per AEDAF, el responsable de direcció de l’entitat per aquest afer, Esaú Alarcón, emfatitza que es clarifica la doble possibilitat de relació amb l’administració, pel que fa a tecnologia, i destaca que “l’Agència Tributària no és aliena als drets dels ciutadans” i que “ha de complir amb la normativa, igual que la resta d’administracions”·



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona