Economia

Economia

Per llepar-se els dits

La Gatera és un espai d’innovació gastronòmica que acull petits projectes innovadors de transformació agroalimentària per impulsar una transformació del sistema

Amb el projecte es pretén impulsar el canvi de model a partir del treball des dels eixos social, ambiental, cultural i econòmic, amb l’objectiu de generar productes amb valor afegit

La idea dels impulsors és destacar el valor de la relocalització d’un sector clau com és la pagesia

Al Penedès ja hi ha incubadora de projectes innovadors. Es diu La Gatera i està situada a Guardiola de Font-rubí. L’objectiu del projecte és generar una transformació, de soca-rel, del sistema agroalimentari a partir de propostes innovadores en l’eix social, per garantir una economia inclusiva i justa; ambiental, a favor de la salut dels humans i del planeta; cultural, perquè la cultura gastronòmica del país és innovadora, i econòmica, perquè vol generar valor afegit. La voluntat de l’equip promotor és que La Gatera sigui un espai on mancomunar serveis i béns, crear comunitat, potenciar el consum conscient, relocalitzar i ambientalitzar la producció, generar ocupació, dinamitzar el territori i reforçar el sector primari en un moment en què la pagesia està castigada no només pel model productiu, sinó també per una emergència climàtica que posa en crisi la supervivència dels conreus de secà.

La idea va ser de Jordi Oyonarte, l’any 2019, que, a partir d’una experiència personal va voler donar una resposta col·lectiva a les necessitats de les petites productores alimentàries que patien els mateixos problemes que ell havia viscut per regularitzar i consolidar els seus projectes. Així va néixer la proposta de mancomunar la construcció d’un obrador que permetria reduir l’impacte de la inversió inicial i col·laborar en l’enfortiment de les iniciatives. Dos anys més tard, Oyonarte va aconseguir suport econòmic a través del programa Projectes Singulars del Grup d’Experimentació en Naturisme i Sostenibilitat, i això va impulsar el projecte.

Projecte cooperatiu

L’any 2022 La Gatera es va constituir en una iniciativa de gestió cooperativa amb un equip de set persones que, a partir d’una iniciativa col·laborativa, impulsen el projecte constructiu i de les instal·lacions, els permisos administratius, amb l’objectiu d’obrir les portes la tardor d’aquest 2023. La nova incubadora permetrà que iniciatives innovadores i sostenibles del Penedès comparteixin un mateix espai per treballar en projectes de transformació alimentària artesanal.

Els impulsors són un grup de persones amb projectes innovadors relacionats amb la producció d’olives de taula, fleca sense al·lergens, ous, conserves, begudes fermentades i fleca artesanal. El grup es va unir per donar forma al projecte amb la voluntat de posar a l’abast dels emprenedors una cuina professional, cambra frigorífica, sales de fermentació i espai d’emmagatzematge, etiquetat i picking, en un espai preparat també per acollir esdeveniments de presentació de productes gastronòmics: showcooking, tastos i propostes culturals vinculades al sector de l’alimentació. A més, des de La Gatera acompanyen els projectes perquè esdevinguin casos d’èxit.

Segons els impulsors, la idea és destacar el valor de la relocalització d’un sector clau que per a ells no és només necessari, sinó imprescindible. Les llargues cadenes de subministrament, la Política Agrària Comuna i el consum a les grans superfícies han posat en risc la supervivència del sector agrari arreu i estan fent desaparèixer les petites iniciatives a favor de la concentració i la dependència de la indústria. Això afavoreix situacions de monocultiu i posa en risc el mosaic agrícola que durant segles havia predominat en zones com ara el Penedès. Desapareixen els arbres fruiters i qualsevol tipus de conreu que no sigui la vinya. Però a La Gatera reivindiquen productes històrics a través d’una incubadora que fa ressorgir el valor de petites explotacions agràries que treballen amb criteris de qualitat, diversificació i respecte per l’ecosistema natural i social. Més enllà de les condicions econòmiques dels operadors implicats en la incubadora i els projectes que acabin esdevenint viables o d’èxit, La Gatera actua com un espai d’interacció per a l’experimentació social i l’enfortiment de les xarxes veïnals. És per això que des del projecte de La Gatera es defensen les pràctiques agrològiques, productives i de consum que van cap a models regeneratius, on es cuida la natura per garantir el futur del sector. Els impulsors diuen que volen produir i distribuir amb criteris que garanteixin l’ocupació de qualitat i territorialitzada, el repartiment equitatiu de les rendes i la inserció sociolaboral. I, a més, també volen promoure una cultura gastronòmica que integri la sostenibilitat com a concepte de valor. L’objectiu és fer-se valer com a productors a partir de les seves iniciatives i ajudar tots els emprenedors que hi confiïn a impulsar productes amb valor afegit. Segons ells, només es pot arribar a aconseguir la transformació del sector amb projectes d’alt valor afegit. “Sabem que podem assessorar els nostres productors perquè les seves iniciatives generin valor per a tots els agents interessats”, diuen. I volen generar valor amb productes que el consumidor posi a la taula i que alhora ens facin llepar-nos els dits.

Ecosistema d’èxit
L’objectiu de La Gatera és esdevenir un ecosistema que doni resposta a les necessitats del sector. Per això ha cobrat força des d’un perfil cooperatiu, on allò que els emprenedors produeixen es fa a partir de productes de la terra arrelats al territori i sostenibles des del punt de vista ambiental, social, cultural i econòmic. El projecte defensa els criteris de sobirania alimentària i la pervivència del món rural, on els actors implicats han de teixir aliances de futur.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

ERC, Comuns i la CUP es comprometen a convalidar la regulació dels lloguers de temporada

barcelona
Economia

El turisme internacional s’enfila fins als 3,3 milions el primer trimestre de 2024

Barcelona
CONFLICTE LABORAL

Els treballadors de Llansà en vaga reben el suport de transportistes de Roca

GIRONA
OCDE

L’OCDE eleva tres dècimes la previsió de creixement del PIB espanyol

economia

Banc Sabadell puja a borsa mentre el País Valencià veu perillar la seva seu

barcelona
economia

Els llocs de treball al Vallès Oriental van a l’alça el primer trimestre de 2024

GRANOLLERS
estats units

La Fed no cedeix i manté els tipus en el seu nivell més alt dels darrers vint anys

barcelona
CONFLICTE LABORAL

La plantilla de Llansà talla la N-260 i manté la vaga en defensa dels acords

LLANÇÀ

Roses rep el primer dels nou creuers que hi passaran aquesta temporada

roses