Economia

opinió

Novetats normatives: llei de societats de capital

El dia 1 de setembre del 2010 entra en vigor la ley de sociedades de capital (LSC), reial decret legislatiu 1/2010, de 2 de Juliol) que deroga la llei de societats anònimes (decret legislatiu 1564/1989, de 22/12), la llei 2/1995 de societats de responsabilitat limitada (llei 2/1995 de 23/3), entre d'altres.

Aquesta norma era necessària per la tradicional regulació separada que existia sobre les formes o tipus socials. A partir de l'aprovació de la LSC, el legislador assumeix el concepte doctrinal de societats de capital i recondueix a un mateix text normatiu el tractament de les principals formes societàries. Tal com estableix l'art. 1.1 d'aquesta llei, les societats de capital són: la societat anònima, la societat limitada i la societat en comandita per accions.

El text refós que comentem conté 528 articles –més addicionals, finals i derogatòria– i és el resultat de la regularització, aclariment i harmonització dels plurals textos legals als quals ens hem referit, amb una sistemàtica diferent que evita les remissions i ha de facilitar l'ús de la norma. El text normatiu distingeix entre disposicions generals, aplicables de manera igual a totes les societats de capital, i disposicions especials, que s'han d'aplicar només al tipus de societat que es tracti.

Podem dir que el text no introdueix grans novetats en el règim jurídic de les societats, ja que l'encàrrec a l'executiu era limitat a fer un sol text normatiu, però es proposa aclarir, eliminar els dubtes i determinar l'abast exacte de les normes.

Entrant en aspectes importants, podem destacar que aquest text refós:

–Separa les SA de les SL, declarant les primeres “obertes” a l'entrada de nous socis, mentre que les SL tindrien socis bastant permanents.

–Estableix millor la responsabilitat dels administradors en determinades situacions, com en les aportacions no dineràries, responent els aportants del valor de l'aportat a la Societat.

–Regulació exhaustiva de la possible responsabilitat personal dels administradors en els deutes socials.

–Possible transformació de les societats en Societat Anònima Europea de les societats de capital tradicionals.

–Deixa al marge societats personalistes, com ara les col·lectives o les comanditàries, que la pràctica ha deixat generalment en un segon pla.

En aquest sentit, tots els professionals relacionats amb les societats, fedataris públics, registradors… hauran d'observar aquesta nova norma en els documents o acords socials corresponents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

El PIB de Barcelona supera per primera vegada els 100.000 milions

Barcelona

Les empreses d’ambulàncies s'enfronten al concurs més important

Barcelona
Javier Peña,
director de l’Escola Universitària de Disseny Elisava

“El disseny ha de posar l’usuari al centre, i aquest és avui el planeta”

Barcelona
Jaume Vilanova
President delegat del Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya a Girona

“Amb un gestor administratiu el resultat obtingut serà el més beneficiós possible per al contribuent”

Quines són les grans empreses que atenen les urgències a Catalunya?

barcelona

365 Obrador vol captar altres públics amb noves marques

Barcelona

Datarmony inicia l’expansió internacional a Xile

Barcelona

El debat per internalitzar el servei, en suspens

barcelona
economia

Pacte a Freixenet per l’ERTO que afecta 615 treballadors

barcelona