Economia

VI CATALÀ

L’Empordà en un vi

La DO Empordà aconsegueix el primer Vi de Finca Qualificada amb el celler Olivardots

N’hi ha un total de catorze, que són el motor per millorar el prestigi del vi català perquè expressen els sòls i varietats de les DO que representen

L’Incavi organitza quatre tastos internacionals per donar visibilitat a aquests productes

El V d’O2 és el segon vi de la col·lecció Varietals de Terrer del celler Olivardots

Elaboren unes 50.000 ampolles a l’any repartides en tres gammes i dotze referències de vins de la DO Empordà. El seu objectiu és aconseguir la màxima expressió del territori i, per fer-ho, treballen vinificant varietats autòctones o tradicionals de la zona, amb una cura especial per les garnatxes i les carinyenes. Vinifiquen les finques separadament i fan tirades molt curtes. En molts casos, d’un miler d’ampolles, que treuen al mercat intern (Catalunya) i a l’exportació a Europa (Suïssa, Bèlgica, Dinamarca i Països Baixos). Així ho explica Carme Casacuberta, enòloga i fundadora d’Olivardots, que dirigeix el celler juntament amb la seva filla Carlota Pena.

Fa uns dies van rebre, de mans de la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, la distinció de Vi de Finca Qualificada per al seu V d’O2, el segon vi de la col·lecció Varietals de Terrer, que el celler va començar a elaborar l’any 2008 amb l’objectiu de donar valor als vins, fets amb varietats autòctones o tradicionals, vinculats a un sòl concret. Casacuberta assegura que el V d’O2 és “molt especial” perquè les vinyes són en un sòl de sorra de més de tres metres de profunditat. “La carinyena que se n’obté allà permet elaborar vins molt fins i elegants, més minerals, amb un perfil i una fragància que recorden la d’un perfum”, explica la fundadora del celler, molt satisfeta d’haver aconseguit la distinció i haver superat totes les exigències d’aquesta etiqueta.

Aquest vi és el resultat de la feina d’una dona que es va incorporar al sector als 40 anys i que ja tenia molt clars els objectius del celler quan va treure la primera anyada al mercat, l’any 2006. Només dos anys més tard va tenir l’oportunitat de vinificar el raïm de la finca de l’Hort d’en Riera, al costat del celler. “Va ser un somni”, assegura. El propietari de la vinya —plantada l’any 1909— va decidir vendre-la perquè “quan portes el vi a la cooperativa no pots assumir produccions tan baixes com les que donen vinyes tan velles”, explica Casacuberta. I, precisament, aquest somni ha estat el que ha empès el celler a convertir-se en el primer de la DO Empordà a tenir un producte a la llista de Vins de Finca Qualificada de l’Incavi.

“No ens havíem presentat abans perquè necessitàvem un treball de base per aconseguir la qualitat requerida”, explica la propietària del celler. Per a ella, va ser un repte fer aquesta feina a llarg termini per aconseguir una gamma de productes que expressin el territori d’una manera particular.

Prestigi i promoció

En el lliurament —en un acte celebrat al Palau de Pedralbes a Barcelona—, la consellera Jordà va assegurar que “aquesta distinció és essencial per millorar la notorietat, prestigi i estructuració dels segments més consolidats del conjunt del vi català”. Segons ella, la Generalitat ha fet una “aposta decidida” per reforçar l’estratègia i millorar el posicionament dels vins catalans i la distinció de Vins de Finca Qualificada forma part del conjunt d’accions que s’han de desenvolupar per fer aquest pas endavant.

La directora de l’Incavi, Alba Balcells, es va comprometre, en l’acte de lliurament de les distincions, a organitzar, des de la institució que dirigeix, quatre grans tastos internacionals amb prescriptors a Bordeus, Madrid i Barcelona al llarg de 2023. Precisament, un d’aquests tastos es farà coincidint amb la Barcelona Wine Week el mes de febrer. Segons Balcells, és important que el sector conegui que, en aquest moment, Catalunya produeix els millors vins de la seva història i la distinció com a Vins de Finca Qualificada vol ser un motor per incrementar “el prestigi” i la “visibilitat” del sector en el seu conjunt dins i fora del país.

En aquest moment, entre totes les denominacions d’origen catalanes hi ha un total de catorze Vins de Finca Qualificada, cinc dels quals són de la DO Penedès, quatre són DOQ Priorat, dos DO Pla de Bages, un Montsant, un Terra Alta i un DO Empordà.

Per a l’Incavi, l’objectiu és que el 2025 totes les denominacions d’origen del país estiguin representades a la llista de Vins de Finca Qualificada amb algun dels seus productes. Per això, la directora va esperonar els elaboradors a presentar candidatures amb aquells vins que compleixen els requisits, que a Catalunya en són molts.

V d’O2 d’Olivardots
Aquest vi, 100% carinyena de la DO Empordà, prové de la vinya plantada l’any 1909 en un terrer de sorra a la finca del’Hort d’en Riera, a Capmany. Criat durant 16 mesos en botes de roure francès i embotellat sense filtrar ni clarificar, forma part de la col·lecció Varietals de Terrer.
500
ampolles
són les que el celler ha posat a la venda de l’anyada 2016, ja que la verema va ser curta a causa del clima i el senglar. Habitualment, d’aquest vi, en surten un miler d’ampolles per verema.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA