Economia

ECONOMIA

El PIB de l’eurozona va créixer un 0,3% el tercer trimestre

Les causes són l’increment del consum de les llars i la inversió, que van compensar el comportament negatiu del saldo exterior, segons dades publicades avui per l’Eurostat

El producte interior brut (PIB) de l’eurozona va créixer un 0,3 % el tercer trimestre de l’any respecte el trimestre anterior gràcies a l’increment del consum de les llars i la inversió, que van compensar el comportament negatiu del saldo exterior, segons les dades publicades aquest dimecres per Eurostat.

Aquesta taxa de creixement econòmic és una dècima superior a l’estimació anterior (del 0,2 %), però l’eurozona confirma, tot i així, la desacceleració perquè l’activitat econòmica s’havia expandit un 0,8 % el segon trimestre de l’any.

En el conjunt de la UE, el creixement del PIB va ser del 0,4% entre el juliol i el setembre, dues dècimes més que l’estimació preliminar però tres dècimes menys que l’expansió observada entre l’abril i el juny.

En termes anuals, el creixement del PIB el tercer trimestre va ser del 2,3 % a l’eurozona i del 2,5 % a la UE, davant l’increment del 4,2 % i 4,3 %, que, respectivament, van registrar el segon trimestre d’aquest any.

Per països, Irlanda va registrar el creixement més gran del PIB entre el juliol i el setembre (un 2,3 %), seguit de Xipre, Malta i Romania (tots tres un 1,3 %). Al pol oposat es van situar Estònia, Letònia i Eslovènia, amb contraccions trimestrals de l’1,8%, 1,7% i 1,4%, respectivament.

L’Estat espanyol va registrar una expansió econòmica lleugerament inferior a la mitjana tant de l’eurozona com de la UE, amb una taxa del 0,2 %.

El lleu creixement econòmic de l’eurozona i del conjunt del bloc es deu principalment al bon comportament del consum de les llars i de les inversions (formació bruta de capital fix), que contrasten amb una contracció del saldo exterior marcada pel creixement de les importacions, especialment de productes energètics.

En particular, el consum de les llars va augmentar el tercer trimestre de l’any un 0,9% a l’eurozona i un 0,7% a la UE, mentre que les inversions es van accelerar fins a registrar unes taxes positives del 3,6% i del 3,2%, respectivament.

Davant d’això, les exportacions van augmentar un 1,7% i un 1,9% a les dues zones, però aquest creixement es va veure àmpliament superat per unes importacions que van créixer un 4,3% a l’eurozona i un 4% a tot el bloc.

D’altra banda, la despesa pública es va mantenir pràcticament estable el tercer trimestre (amb un augment del 0,1 % a l’eurozona i la UE) i va tenir un impacte “insignificant” en el comportament del PIB.

Pel que fa a l’ocupació, el nombre de persones amb lloc de treball va augmentar un 0,3% als països de la moneda comuna i un 0,2% a la UE, també en relació amb el trimestre anterior. En comparació amb el tercer trimestre del 2021, el creixement va ser de l’1,8 % a l’eurozona i de l’1,5 % als Vint-i-set.

En canvi, les hores treballades van disminuir un 0,1% a l’eurozona i un 0,3% a la UE en comparació amb el segon trimestre, encara que en taxa anual van registrar un increment del 2,1% i de l’1,6% , respectivament.

L’Estat espanyol va ser el soci comunitari amb més increment de l’ocupació (1,4 %), seguit de Malta i Xipre (1 % en ambdós casos), mentre que les reduccions més grans van ser les observades a Finlàndia (0,8 %), Romania (0 ,6 %) i Polònia (0,4 %).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona