Economia

Un Black Friday amb l’interrogant de la inflació

L’inici de la campanya de Nadal coincideix amb la baixada de les temperatures i un gran estoc de roba d’abric

El Black Friday, que se celebra el proper divendres 25 i que, des de fa uns anys, ja es considera l’inici de la campanya de Nadal, arriba just quan comencen a baixar les temperatures, cosa que el comerç veu amb bons ulls perquè “per fi, es podrà començar a vendre la roba d’abric”. La inusual calor que ha fet aquesta tardor ha estat molt negativa per als botiguers de moda i complements, d’esports, de roba de la llar i, en general, tots els que depenen del temps i els canvis d’estacions. Aquests sectors tenen molt estoc i pràcticament les estanteries plenes; per això, aquest any, aquesta jornada de descompte (importada dels Estats Units i ara ja consolidada a casa nostra), tot i que no agrada al comerç de proximitat i familiar, es mira de bon ull.

“És veritat que el comerç de proximitat sempre hem vist el Black Friday com un dia de descomptes que podríem evitar perquè, en realitat, fa vendre a un preu inferior productes que podríem vendre amb molts més guanys, perquè és l’inici de la campanya de Nadal. Però és veritat que com que les grans cadenes s’hi han abonat nosaltres no ens en podem quedar al marge”, explica Laura Garcia, vicepresidenta de Comertia, l’associació catalana de l’empresa familiar del comerç al detall. I hi afegeix: “Un cop acceptat que entrem en el joc, cal dir que aquest any creiem que les vendes seran molt bones, perquè coincidirà amb la baixada tan esperada de les temperatures i tenim molt d’estoc.” Garcia, de Base Benito Sports, assegura que el seu negoci n’és un clar exemple: “Tot el que són anoracs i roba de muntanya de fred està sense vendre. Per això confiem que, aquest any, el Black Friday serà una bona oportunitat.”

Pel que fa la campanya de Nadal, que començarà tot just seguit del Black Friday i tindrà en el pont de desembre els dies de més vendes, Garcia assegura que estan “a l’expectativa”. El president de PimeComerç, Àlex Goñi, en canvi, creu que la campanya de Nadal serà “trista”: “La gent no té aquella alegria d’anar a comprar sense preocupar-se, perquè estem en una crisi molt profunda i, per tant, el client mirarà molt el que gasta i no farà despeses amb aquella alegria que és la que fa que tot vagi bé.”

A la crisi posptandèmia, per l’augment del preu de l’energia i la inflació, s’ha de sumar la de la no arribada de molt material. “És veritat que aquest any molts dels productes que teníem demanats encara no ens han arribat, i això és per culpa del transport. Hi ha com un embut i la cadena de transport s’ha trencat. Estem en el mes del mundial [de futbol] i encara no hem rebut el 100% de les botes que havíem demanat, que és un dels productes que més busca la gent”, diu García. Malgrat els retards, els comerciants asseguren que no faltarà de res i animen la gent a comprar.

34 dies seguits de botigues obertes

A partir d’avui dilluns i fins al 24 de desembre, que és la nit de Nadal, a la capital catalana i la majoria de ciutats grans del país les botigues estaran obertes. Són 34 dies ininterromputs de persianes apujades. Això és així perquè els diumenges 27 de novembre, 4 i 11 de desembre són dies festius que l’Ajuntament de Barcelona i molts altres municipis permeten tenir els comerços oberts, i a aquest dies s’han d’afegir els comercials amb permís d’obertura de la Generalitat, que són els dies 6, 8 i 18 de desembre. La campanya de Nadal és la més potent de l’any, quan el comerç ven més i obté la majoria d’ingressos de l’any. La majoria de consumidors compren els regals abans de Nadal, tot i que a Catalunya la campanya de Reis té encara molta força pel que fa als regals per als més petits. Tot i això, un cop passat el dia de Reis, els comerços de Barcelona podran tornar a obrir el diumenge dia 8 de gener.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA