Economia

Pimec avisa que si la inflació no millora el comerç es trobarà en una “situació greu” després de Nadal

La patronal alerta que un 27% dels comerciants té problemes de liquiditat i gairebé un 5% es planteja tancar

La patronal de les petites i mitjanes empreses Pimec ha alertat aquest divendres de la “situació problemàtica greu” que pot encarar el comerç si la inflació no millora després de les festes de Nadal. Segons una enquesta elaborada amb més de 300 representants del sector, un 27% té ja problemes de liquiditat, mentre que gairebé un 5% es planteja tancar el seu negoci. “El cost de l’energia ens està destrossant veritablement els marges i els beneficis. Estem en un moment delicat”, ha assegurat en una roda de premsa el president de PIMEComerç, Àlex Goñi. Així mateix, l’organització empresarial ha avisat que el comerç és “altament sensible” i capta amb anticipació qualsevol element de caràcter econòmic o social que succeeixi.

“Quan hi ha por, incertesa, es retreu el comerç”, ha explicat Goñi abans d’anticipar que si el Nadal “no funciona” els mesos posteriors poden ser encara més complicats. “Els marges cada cop són més petits”, ha agregat abans d’apuntar que el sector manté l’esperança en la campanya nadalenca, motiu pel qual encara no s’ha començat a retallar plantilla.

Tal com apunta l’enquesta de Pimec elaborada un cop acabat l’estiu, el 74% dels comerços ha notat els darrers mesos una caiguda més o menys intensa de vendes i facturació. Així mateix, un 21,6% dels negocis ja han fet reduccions de plantilla, una tendència que segons la patronal es podria agreujar si segueixen els problemes d’inflació i liquiditat. Pel que fa a “l’estat d’ànim” que els comerciants perceben per part dels clients, l’estudi de Pimec Comerç alerta que un 43% dels botiguers veuen “preocupació” entre els consumidors, un 35,9% “incertesa” i un 16,2% “por pel futur”.

Per a encarar aquest context de falta de liquiditat, els comerços contemplen des del tancament fins a l’impagament a proveïdors o creditors, segons l’enquesta. Malgrat això, Pimec destaca especialment els negocis amb falta de liquiditat que es plantegen reestructurar la plantilla (38,2%). En el seu conjunt, el sector tampoc descarta augmentar preus com a resposta a un context d’encariment i caiguda de marges.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA