Economia

Estat espanyol

El Banc d’Espanya rebaixa el creixement espanyol el 2023 a la meitat del previst

La recuperació del nivell del PIB anterior a la pandèmia no arribarà abans del 2024

L’ens supervisor eleva tres punts la previsió de la inflació, que situa en el 5,6 % a finals de l’any que ve

El Banc d’Espanya ha rebaixat el creixement del PIB espanyol del 2023 a l’1,4%, la meitat de la xifra que va pronosticar a les seves anteriors previsions, i ha elevat la taxa d’inflació de l’any que ve al 5,6 %, tres punts més del que preveia al juny, per l’evolució dels preus de l’energia.

L’ens explica la rebaixa del creixement prevista per al 2023 per la desacceleració de l’economia a escala global, més pronunciada de l’esperada; per una inflació que es manté alta de manera continuada; les condicions de finançament menys favorables; l’augment de la incertesa, i el debilitament de la demanda global, d’acord amb les noves projeccions macroeconòmiques publicades aquest dimecres per l’entitat.

La recuperació del nivell de PIB previ a la pandèmia s’endarreriria probablement fins al primer trimestre de 2024, uns dos trimestres més tard del que havia projectat l’entitat al juny.

Per al 2023 el Banc d’Espanya preveu que la demanda nacional (consum i inversió) aporti 0,9 punts percentuals, després de retallar en 3,6 punts el creixement del consum de les llars, a l’1,3 %, i que la demanda externa (exportacions i importacions) contribueixi amb 0,5 punts al creixement del PIB.

De cara al 2024 l’entitat espera que el PIB creixi el 2,9 % (quatre dècimes més respecte a la previsió de juny), principalment perquè confia que el major dinamisme econòmic a partir de la primavera del 2023 s’intensificarà progressivament.

A les previsions per aquest 2022 l’informe contempla un creixement del PIB del 4,5 % (quatre dècimes més que en les previsions de juny), com a conseqüència d’un major creixement del PIB al segon trimestre per “la fortalesa de les exportacions de serveis turístics”, que han compensat folgadament l’efecte advers de la guerra a Ucraïna.

El conflicte, però, ha enfosquit les perspectives econòmiques per als pròxims trimestres per “l’augment de la incertesa geopolítica i l’empitjorament recent de la crisi energètica a Europa”. De fet es preveu un menor creixement de l’activitat per al segon semestre.

Les projeccions macroeconòmiques de l’economia espanyola fetes públiques aquest dimecres preveuen que les taxes inflació siguin més “elevades i persistents que les previstes al juny”. L’informe augura que assoliran el 8,7 % de mitjana el 2022; el 5,6 % el 2023 –tres punts més que al pronòstic anterior-, i l’1,9 % el 2024. La inflació subjacent assolirà el 3,9 % aquest any i es moderarà fins al 3,5 % el 2023 i el 2,1 % el 2024.

L’entitat reconeix que aquesta projeccions estan sotmeses a “una extraordinària incertesa” i existeix un risc “a la baixa per a l’activitat i a l’alça per a la inflació”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona
Economia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA