Economia

El preu de la llum puja un 27 % aquest dijous

L’electricitat registra l’augment més important en 23 dies i se situa en els 327,33 euros/MWh

Sense el mecanisme de l’excepció ibèrica el MWh hauria estat 28 euros més car de mitjana

El preu de la llum per als clients de la tarifa regulada serà dijous un 27,36 % més car que aquest dimecres, la pujada més important en els últims 23 dies, segons el resultat de la subhasta del mercat majorista i comptada la compensació a les energètiques pel topall al preu del gas.

D’acord les dades de l’Operador del Mercat Ibèric de l’Energia (OMIE) i el Mercat Ibèric del Gas (Mibgas), el preu majorista se situarà en 327,33 euros el megawatt hora (MWh) de mitjana.

El preu del MWH ( el cost de l’electricitat serà un 27,36% més car que aquest dimarts i marcarà 327,33 euros/MWh de mitjana, segons les dades de l’Operador del Mercat Ibèric de l’Energia (OMIE). El preu final és el resultat de sumar el preu mitjà de la subhasta al mercat majorista (176,46 euros/MWh) i la compensació que es pagarà per l’aplicació del topall del gas a les centrals de cicle combinat (150,87 euros/MWh). Sense l’excepció ibèrica, el preu de la llum hauria pujat fins als 355,68 euros/MWh, 28 euros més car que amb l’anomenada excepció ibèrica, segons el ministeri de Transició Ecològica.

Aquest dimecres el govern espanyol ha xifrat en 2.300 milions d’euros els diners que han estalviat les famílies i empreses espanyoles des que s’aplica el topall al preu del gas, tot just fa tes mesos. La vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, Teresa Riber, ha defensat a la sessió de control al Congrés la utilitat del mecanisme i ha remarcat que el mercat elèctric majorista a l’Estat és entre un 30% i un 40% més barat que el de països de l’entorn.

A altres països europeus, on no s’aplica aquest mecanisme, l’electricitat es pagarà de mitjana a 447,8 euros/MWh (Itàlia), 436,56 euros/MWh (França), 369,37 euros/MWh (Alemanya) o 305,75 lliures/MWh (Regne Unit, uns 353 euros al canvi actual).



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA