Economia

El PSC i els comuns es reuniran amb Giró aquesta setmana pels pressupostos

Illa es torna a oferir per col·laborar amb els comptes del 2023

Mena: “Aragonès haurà de triar entre els regals fiscals als rics que volen fer Junts o l’estat de benestar fort”

El conseller d’Economia, Jaume Giró, comença aquesta setmana les reunions per negociar els pressupostos amb En Comú Podem i també amb el PSC. Així ho han confirmat els dos partits aquest dilluns.

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha revelat que aquesta setmana la portaveu del partit al Parlament, Alícia Romero, es reunirà amb Giró per abordar els pressupostos de l’any que ve. “Escoltarem a veure què ens expliquen i a veure si podem col·laborar. Anem amb seriositat amb aquest tema”, ha afirmat en una entrevista a Els Matins de TV3. Però Illa també ha avisat al govern que no vol perdre el temps amb la negociació dels pressupostos. Segons el cap de l’oposició, construir una alternativa al govern no li impedeix col·laborar-hi. Ha demanat conèixer en quina línia treballa Giró i, a partir d’aquí, que s’escoltin les propostes del PSC.

Illa coincideix amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que no s’ha d’abaixar la fiscalitat de cara als pressupostos del 2023. En canvi, el líder del PSC sí que estar d’acord amb altres impostos que no depenen de la Generalitat com el que es posarà a les elèctriques i a la banca.

Per la seva banda, el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha anunciat que ECP mantindrà una reunió amb el govern per començar a negociar els pressupostos aquesta setmana. Ho ha avançat en una roda de premsa a la seu del partit, on també ha assegurat que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, “haurà de triar entre els regals fiscals als rics que volen fer Junts i la patronal o l’estat del benestar fort”. “Catalunya no pot continuar segrestada per les ocurrències de Junts”, ha afegit. Pel que fa a la reunió del PSC amb el Govern que ha avançat el primer secretari dels socialistes catalans, Salvador Illa, Mena ha afirmat que “si el PSC està d’acord” amb les condicions que ells plantegen, “benvingut sigui”.

Els comuns proposen quatre “elements fonamentals a l’hora de negociar” els pressupostos amb el govern. En primer lloc, que siguin “expansius, sense retallades i amb una forta inversió al sector públic”. També exigeixen que no hi hagi “cap rebaixa d’impostos a les rendes altes”, que s’abordi la pobresa energètica i la sobirania energètica amb un pla massiu de plaques solars i un “pla de xoc perquè ningú es quedi enrere en la crisi i la inflació”. Finalment, demanen “que no siguin els catalans els qui paguin la crisi”.

Així ho ha exposat Mena en una roda de premsa, on també ha sostingut que En Comú Podem vol que es noti l’”empremta” de la seva “aposta política” als pressupostos de la Generalitat de l’any vinent. Mena ha assegurat que els comptes de l’any passat “es van acordar amb una metodologia” amb la qual no van “poder participar des del minut zero”. “Volem introduir les qüestions que per nosaltres són fonamentals”, ha afegit.

Pel que fa a les negociacions dels comptes, Mena ha avançat que per als comuns “l’important dels pressupostos no és tant qui se sumi, sinó els continguts”. Així, ha deixat la porta oberta a una negociació amb el PSC “si està d’acord” amb el que proposen i el que puguin parlar amb el govern”. “Nosaltres negociarem amb el govern i plantejarem les condicions. Si són acceptades concretarem l’acord”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA