Economia

Estats Units

La taxa d’atur als EUA augmenta dues dècimes, fins al 3,7 %

A l’agost s’han registrat 344.000 aturats més i el total puja a sis milions

El mercat laboral es manté en nivells propers als anteriors a la pandèmia, quan l’atur era del 3,5 %

L’atur als Estats Units d’Amèrica (EUA) ha augmentat a l’agost en 344.000 persones, fins als sis milions d’aturats.

La taxa de desocupació ha trencat així la seva ratxa de baixada i ha pujat dues dècimes a l’agost, fins al 3,7 %, segons les dades publicades aquest divendres per l’Oficina d’Estadístiques Laborals (BLS, en anglès).

El ritme de creació d’ocupació ha baixat al mateix mes, amb 315.000 nous llocs de treball davant el mig milió registrat al juliol, una xifra que va suposar la tornada als nivells de febrer de 2020, previs a la pandèmia de Covid-19, quan la taxa d’atur era del 3,5 %. No obstant això, el mercat laboral nord-americà continua sòlid, amb xifres properes a les d’abans de la crisi sanitària.

L’atur als EUA ha caigut de manera constant des d’abril de 2020, quan va assolir el seu màxim del 14,7 % i només ha pujat dues vegades durant aquest període, i no més d’una dècima.

La força del mercat laboral dels Estats units és un dels punts forts que el president Joe Biden destaca per allunyar la temuda recessió econòmica. El país va entrar en recessió tècnica al segon trimestre d’aquest any en encadenar dos mesos seguits de caiguda del PIB, però el govern insisteix que no es pot considerar que el país es trobi en recessió si es tenen en compte indicadors econòmics com l’ocupació.

Tot i el lleuger augment de l’atur, Biden ha qualificat les dades de l’BLS de “notícies genials”. “La gran màquina nord-americana de llocs de treball continua”, ha subratllat. Biden ha recordat que d’ençà que va assumir el càrrec, al gener de 2021, s’han creat gairebé 10 milions de nous llocs de treball: “El creixement més ràpid de tota la història dels EUA”.

“El nostre mercat laboral continua fort. Cada vegada més nord-americans tornen a treballar. Estem enmig d’un punt àlgid històric de la manufactura i la setmana vinent es faran nous anuncis històrics sobre fàbriques”, ha apuntat Biden.

Aquest retrocés de l’ocupació es coneix pocs dies després que el president de la Reserva Federal (Fed), Jerome Powell, reconegués que restaurar l’estabilitat dels preus “probablement requerirà” mantenir una política monetària “restrictiva durant algun temps”, i que això tindria conseqüències en el mercat laboral.

Les dades d’ocupació als EUA mostren que, per sectors, s’han produït augments notables de llocs de treball en els serveis professionals i comercials, en l’atenció mèdica i en el comerç minorista.

Per grups de població, les taxes d’atur d’homes adults (3,5 %) i hispans (4,5 %) han augmentat a l’agost però han canviat poc les de les dones adultes (3,3 %), adolescents (10,4 %), blancs (3,2 %), negres (6,4 %) i asiàtics (2,8 %).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA