Economia

Unió Europea

França s’obre a examinar el projecte de gasoducte perquè li ho demanen Madrid i Berlín

Scholz i Sánchez fan front comú perquè Macron accepti la interconnexió amb el MidCat

El canceller alemany hi dona suport total però assumeix que és una solució a “llarg termini”

L’Estat francès, que fins ara s’ha oposat al projecte de connexió gasista amb l’Estat espanyol, el gasoducte MidCat, ha anunciat aquest dimarts que examinarà aquesta possibilitat perquè així l’hi ho demanen el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el canceller alemany, Olaf Scholz, que són “amics”.

Així ho ha avançat avui el ministre francès d’Economia, Bruno Le Maire, quan se li ha preguntat per aquesta qüestió després d’intervenir a la universitat d’estiu de la patronal francesa (Medef) a París.

“Des del moment que el president del govern espanyol i el canceller alemany ho demanen, a partir que els amics ho demanen, examinarem la demanda dels nostres amics, dels nostres socis”, ha assenyalat Le Maire en declaracions a la premsa. “Espanya i Alemanya són socis molt propers de França, de manera que quan fan una proposta l’examinem”, ha reiterat, sense anar més enllà sobre el fons de la qüestió.

Sánchez i Scholz han fet front comú aquest dimarts a Berlín per instar el president francès, Emmanuel Macron, a acceptar la interconnexió gasista entre els dos Estats.

Le Maire ha recordat igualment que aquest projecte d’infraestructura “és una qüestió molt antiga”. De fet, París i Madrid van treballar en el passat en la possibilitat de construir un gasoducte per Catalunya, el MidCat, que s’afegiria als dos que hi ha a la part occidental, però es va abandonar el 2019.

El ministeri francès de la Transició Energètica va reiterar fa dues setmanes les seves reticències a aquest nou gasoducte, malgrat les declaracions de diversos responsables europeus a favor de la infraestructura en el context de la situació de preus de l’energia històricament alts a causa de la invasió russa d’Ucraïna.

El nou posicionament coincideix amb l’anunci que la companyia russa Gazprom reduirà les entregues de gas a França a partir d’aquest dimarts per un “desacord contractual”, segons ha notificat la companyia francesa Engie. L’energètica no ha especificat el motiu del desacord, però ha assegurat que tenen assegurat “el volum necessari per complir els compromisos amb els seus clients”.


Front comú d’Alemanya i Espanya
El canceller alemany, Olaf Scholz, ha subratllat avui el “suport total” del seu govern al MidCat com a solució “a llarg termini” al subministrament europeu de gas. La “seguretat dels subministraments és part de la seguretat nacional, alemanya i europea”, ha afirmat Scholz durant una compareixença amb Sánchez, que ha estat convidat a participar en l’inici del Consell de Ministres alemany extraordinari de dos dies que se celebra a Meseberg, als afores de Berlín.

Scholz ha subratllat que la creació d’una “gran xarxa europea” és la gran tasca pendent i vol fer “tot el possible per aconseguir-ho”. Segons ell, cal aprofitar les possibilitats que hi ha a Europa per garantir el subministrament energètic i Portugal i Espanya són països capaços de produir un excedent energètic molt important.

Sánchez ha agraït al seu homòleg alemany el suport a aquestes connexions i ha manifestat la solidaritat d’Espanya amb els països europeus que, com Alemanya, més pateixen el “xantatge energètic” del president rus, Vladimir Putin.

En aquest context, ha assegurat que l’Estat espanyol concentra el 30 % de les possibilitats de regasificació de tota Europa però no es poden aprofitar pel “coll d’ampolla” amb França. “Això és el que hem de resoldre, ja sigui per França o per Itàlia. Però Espanya està disposada a ser solidària i respondre a la crida dels nostres amics i germans com Alemanya, que pateix el xantatge inacceptable de Putin”, ha dit.

El president del govern espanyol ha recordat que hi ha una alternativa, que ja preveu també la Comissió Europea, i que passa per connectar l’Estat amb Itàlia per la Mediterrània.

Ribera celebra la “voluntat inequívoca” de França de donar una “resposta europea” a la crisi energètica

Agències

La ministra espanyola per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, ha celebrat aquest dimarts la “voluntat inequívoca” de França de donar una “resposta europea” a la crisi energètica en obrir la porta a estudiar el projecte de gasoducte MidCat.

Ribera ha destacat que França ha fet un “moviment en la bona direcció” que “posa de manifest el sentit europeista” de l’executiu d’Emmanuel Macron.

La titular de Transició Ecològica ha recordat que el gasoducte està molt avançat i veu factible que pugui estar a punt la tardor del 2023.

Ha recordat que tant el Midcat com el corredor submarí entre Barcelona i Livorno –una altra opció que Sánchez ha posat sobre la taula europea davant les reticències que França havia plantejat fins ara al Midcat– estan previstos als plans energètics de la Unió Europea. No obstant, ha subratllat que és “molt més àgil” acabar la interconnexió a través dels Pirineus perquè ja hi ha molta feina feta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona