Economia

La inflació fa que les famílies mantinguin la despesa en vacances i posposin altres compres

Un informe del Banc d’Espanya afirma que les llars pobres baixen el consum i les riques retallen l’estalvi

La inflació ha obligat a bona part de les famílies a fer ajustos en les seves finances domèstiques. Segons un estudi del Banc d’Espanya (BdE) difós aquest dimarts, bona part de les llars de l’estat han optat per posposar grans despeses com la compra de cotxes, electrodomèstics i mobles i mantenir, en canvi, la despesa en oci i vacances. Tanmateix, les famílies més humils, a les que l’encariment de l’energia i la cistella de la compra els impacta més, han optat per retallar també el seu consum. Per contra, a les llars amb més ingressos s’ha optat per retallar el marge d’estalvi, que va créixer especialment durant la pandèmia a causa dels confinaments i l’impossibilitat de gastar en viatges i oci.

“Davant d’un augment de la despesa nominal en energia consumida a casa, les famílies amb un matalàs modest de liquiditat han reduït la despesa en altres béns. Aquestes famílies són, majoritàriament, les de rendes baixes. (...) En contraposició, les llars que disposen d’un matalàs de liquiditat més gran no han modificat de manera substancial els seus nivells de despeses en altres partides, que haurien finançat mitjançant una reducció temporal de les taxes d’estalvi”, resumeix el BdE.

Pel que fa a les perspectives de despesa, l’organisme apunta que la guerra ha afectat algunes partides a conseqüència del “deteriorament de la confiança i de la percepció de les llars sobre la seva situació patrimonial”. Aquest és el cas de la inversió en béns duradors, que habitualment es veu més afectada davant d’episodis de repunt a la incertesa, de deteriorament en la posició patrimonial de les famílies o de reduccions del seu poder adquisitiu.

D’acord amb aquest patró històric, el BdE constata que els consumidors han ajustat “a la baixa” les seves expectatives de despesa en equipament de la llar i en automòbils en els darrers mesos, i en particular des de l’inici de la guerra d’Ucraïna. En contraposició, les perspectives relatives a la despesa en vacances s’han continuat recuperant. Per nivells de renda, només el grup més pobre ha reduït enguany el seu pressupost en vacances, comparat amb el de 2021.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA