Economia

Onze anys d’infradotació de recursos per habitant

Catalunya és el segon territori en aportació per ciutadà al sistema, però cau a la desena posició pel que fa als diners rebuts

Aragonès titlla el model de finançament d’”injust i arbitrari”

Les dades de liquidació publicades ahir pel Ministeri d’Hisenda, corresponents al 2020, revelen la persistència del greuge de Catalunya pel que fa a finançament i a esforç financer del país, ja que, per onzè exercici consecutiu, el Principat se situa per sota de la mitjana territorial de l’Estat en recursos per habitant rebuts a través de l’actual sistema de finançament. Fet i fet, només un any, el 2009, el país va superar la mitjana de la resta de territoris, coincidint amb el primer any d’aplicació del model vigent.

Segons dades confirmades pel Departament d’Economia, Catalunya és el segon territori en aportació per habitant al sistema de finançament, una contribució que escala posicions respecte a l’anterior exercici liquidat, en què Catalunya era en tercer lloc pel que fa a contribucions. Quant als recursos rebuts, en canvi, es manté en la desena posició, la mateixa dels últims anys. Calculat en percentatges, Catalunya se situa 17 punts per sobre de la mitjana de l’Estat pel que fa a diners contribuïts, mentre que respecte a la redistribució se situa 1,5 punts per sota de la mitjana.

La posició de Catalunya empitjora si es té en compte l’impacte del cost de la vida, més car al Principat. En aquest sentit, perd 12 posicions (passa de la segona a la catorzena posició, la penúltima) i se situa un 11,5% per sota de la mitjana del conjunt de territoris que participen en el règim comú.

El conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, va denunciar ahir que aquestes “tornen a posar de manifest que els mecanismes de redistribució que utilitza el sistema de finançament espanyol fomenten un repartiment arbitrari dels recursos entre comunitats”.

Discriminació territorial

“Així, mentre que Catalunya perd sempre entre 7 i 8 posicions, altres comunitats amb una capacitat tributària molt per sota de la mitjana reben sistemàticament més recursos per habitant que Catalunya”, va remarcar el conseller. Les dades també demostren, segons Giró, “l’infrafinançament històric, els milions d’euros que cada any genera Catalunya i que s’evaporen, i les limitacions dels recursos de la Generalitat”.

En la mateixa línia es va manifestar el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que va lamentar que un any més, Catalunya rebi recursos “per sota de la mitjana”. Un “infrafinançament” que va qualificat de “crònic” fruit d’un model “injust i arbitrari”. “Necessitem les eines d’un estat per poder acabar amb aquest espoli històric i garantir més i millors oportunitats per a tothom”, va expressar en una piulada.

Resultat del consell

Giró també va voler fer valdre els 3.100 milions d’euros de recursos addicionals respecte als comptes del 2022 que es van obtenir en l’última reunió del Consell de Política Fiscal i Financera, celebrat el 28 de juliol. “El resultat és fruit de la feina que s’havia preparat setmanes abans”.

LES XIFRES

14
posició,
la penúltima, ocupa Catalunya pel que fa a recursos rebuts, si es té en compte el cost de la vida.
3.100
milions
addicionals va obtenir el govern en l’última reunió del Consell de Política Fiscal i Financera.

“No ens podem permetre prorrogar pressupostos”

Giró va subratllar la necessitat d’elaborar uns pressupostos que “permetin una distribució justa i representativa d’aquests recursos tenint en compte el context econòmic”, i va reiterar la confiança en la responsabilitat” dels parlamentaris i en la seva “sincera disposició a negociar”. “Davant l’actual escenari d’elevada inflació, d’increment dels tipus d’interès, d’alentiment econòmic i d’inestabilitat geopolítica”, Jaume Giró, en una clara al·lusió als grups parlamentaris amb els quals compta per a l’aprovació dels comptes, CUP i Comuns, però també a la resta de partits, va remarcar que “Catalunya no es pot permetre prorrogar pressupostos”. “No és el que els ciutadans esperen del govern ni de l’oposició”, hi va afegir. El titular d’Economia va recordar que la inflació i els seus efectes “són el gran problema econòmic que afronten el país i el continent. A Catalunya, va postil·lar, “a diferència d’EUA, la causa no és un escalfament de l’economia per la banda de la demanda, sinó tensions a l’oferta derivades de la guerra d’Ucraïna”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona