Economia

Crisi del cru el 2015

L’oferta no cobrirà les exigències de la Xina i l’Índia, futurs grans consumidors

L’Agència Internacional de l’Energia (AIE) va dibuixar ahir un escenari energètic mundial molt complicat en l’horitzó del 2015. L’últim informe de l’organisme determina que hi haurà una manca de subministrament de petroli si la demanda continua creixent i no s’apliquen mesures urgents d’estalvi i eficiència en el consum.

Sense que se’ls hagi d’atribuir tota la culpa en aquest pronòstic, la Xina i l’Índia en són els actors principals. L’AIE afirma que si es manté el desenvolupament que estant registrant les dues potències emergents, els increments anuals de la seva demanda energètica estaran per sobre del 5% i la Xina serà a partir del 2015 el principal consumidor mundial, per davant dels Estats Units.

Segons els pronòstics d’aquest organisme, entre el 2005 i el 2030 les necessitats energètiques mundials creixeran un 55%, a un ritme anual de l’1,8%, però el 45% del total provindrà de la Xina i l’Índia. Així, el 2030 la demanda de cru assolirà els 116 milions de barrils diaris, un 47% més que el 2006.

De tota manera, l’AIE evidencia que aquestes previsions poden alterar-se en funció de com es respongui a l’actual increment dels preus del petroli, que fa setmanes que marca màxims històrics en una escalada que sembla no tenir aturador. Ahir el Brent, de referència a Europa, va sobrepassar els 95 dòlars i va cotitzar en algun moment de la sessió a 95,19. Al tancament, el preu se situava en els 93,24 dòlars.

Les raons continuen sent la paritat euro-dòlar (ahir a 1,4731 dòlars), les tensions geopolítiques, les tempestes tropicals al golf de Mèxic i l’evolució de les reserves. En aquest sentit, cal dir que ahir el petroli Texas va obrir la sessió en màxims de 98,62 dòlars, per la qual cosa la barrera tècnica dels 100 dòlars està a tocar. No obstant, les dades del departament d’Energia dels EUA que situaven les reserves en 311 milions de barrils, amb una lleu davallada de 800.000 barrils, van calmar els ànims i el preu es va redreçar per sota del 97 dòlars.

Malgrat aquesta situació, l’AIE treballa amb hipòtesis pocs alarmistes, amb un barril a 108 dòlars el 2030, perquè creu que estarà en 70 dòlars el 2015.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

L’empleat sènior, la resposta a la falta de professionals

Barcelona

Dona i gran, la doble barrera per emprendre

barcelona
Sara de la Rica
Catedràtica d'Economia de la Universitat del País Basc

“La discriminació per edat és un fet provat en el mercat de treball”

barcelona
Mons Badia,
presidenta del Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya (COAMB)

“El respecte pel medi ambient fomenta el creixement econòmic”

Barcelona
ECONOMIA

Puja la despesa dels turistes a les comarques de Barcelona

Barcelona

Canmartex potencia l’R+D en les noves teixidores

Argentona (Maresme)

Ferrimax prepara el talonari i l’organització per créixer

Sant Fost de Campsentelles
economia

El BBVA presenta oficialment l’OPA al Sabadell en les condicions previstes

barcelona
ECONOMIA

La nova marca turística de Santa Susanna distingeix la sostenibilitat i la innovació

SANTA SUSANNA