Economia

Estudien com donar valor als peixos d’aigües càlides

L’estudi ‘Termòfiles’ té com a objectiu millorar la competitivitat del sector pesquer de la Costa Brava

La Universitat de Girona i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) de Monells han iniciat un projecte per estudiar i donar valor a les espècies d’interès pesquer d’aigües càlides, que a causa del canvi climàtic estan augmentant i es capturen cada cop en més quantitat a la Costa Brava.

Aquest projecte, anomenat GALP Costa Brava Termòfiles, estudiarà quinze espècies a través d’una diagnosi per tal d’obtenir informació sobre la seva distribució, l’estat de població a la mar catalana i la seva pesqueria. També es valorarà la quantitat d’àcids grassos omega 3 que aporten, així com els possibles riscos per a la salut humana, com la presència de paràsits o metalls pesants, entre d’altres.

L’objectiu de Termòfiles és millorar la competitivitat del sector pesquer de la Costa Brava amb espècies que actualment tenen un valor de mercat baix, o fins i tot nul.

Exceptuant la gamba blanca o el cranc blau, la resta d’espècies d’aigües càlides tenen un preu de mercat baix perquè són poc preuades, i en alguns casos fins i tot desconegudes pels consumidors i la restauració. Així doncs, es buscaran les millors maneres d’aprofitar aquestes espècies de forma sostenible i saludable.

Aquest projecte té la col·laboració, a part de GALP Costa Brava, de l’Ajuntament de Roses, l’Aula Gastronòmica de Roses, cuiners i professionals de la gastronomia de la Costa Brava, a més de les confraries de pescadors de Roses, Blanes i l’Escala, i de diversos instituts d’ESO i batxillerat de la zona. L’estudi és cofinançat pel Fons Europeu Marítim i de la Pesca.

LA XIFRA

15
espècies
s’estudiaran a través del projecte de la UdG i l’IRTA de Monells.

Faran tallers gastronòmics a Roses

Per tal de donar a conèixer les espècies pesqueres d’aigües càlides de la Costa Brava, es farà un llibret amb receptes per saber com cuinar-les, es realitzaran tallers gastronòmics a l’Aula Gastronòmica de Roses, així com xerrades a diversos instituts de les comarques gironines en col·laboració amb cuiners, pescadors i professionals de la gastronomia. També es crearan unes fitxes sobre les espècies per donar-les a conèixer als compradors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona
economia

El govern regula el lloguer de temporada per evitar “la picaresca” que frena la baixada de preus

barcelona
GIRONA

L'ATA Xifra en 1.900 milions les indemnitzacions per la nova llei dels HUT

GIRONA
ECONOMIA

Campanya publicitària per atraure turistes internacionals i de proximitat

GIRONA