Economia

Economia

La benzina marca un preu rècord per segona setmana consecutiva

Sense la bonificació del govern espanyol, la gasolina superaria per segona vegada els 2 euros per litre (2,117) i el gasoil ho faria per primera vegada (2,003 euros)

Una vegada aplicat el descompte, el preu dels dos carburants es manté per sota de la mitjana europea

La gasolina ha assolit un nou màxim històric, el segon consecutiu, després de vendre’s l’última setmana a un preu mitjà d’1,917 euros el litre, i el gasoil s’apropa cada vegada més al seu rècord, malgrat que els dos carburants inclouen la bonificació pública de 20 cèntims per litre.

Segons les dades difoses aquest dijous pel Butlletí Petrolier de la Unió Europea (UE), que recull el preu mitjà registrat a més d’11.400 estacions de servei espanyoles entre el 7 i el 13 de juny, el gasoil es ven –una vegada aplicat el descompte- a una mitjana d’1,803 euros el litre.

Amb aquests preus, el cost de la gasolina augmenta un 3,7% respecte la setmana anterior i bat el rècord d’1,848 euros el litre registrat fa set dies. El gasoil és un 5,1% més car després de pujar per segona setmana consecutiva i situar-se només un 1,9% per sota del seu rècord.

A més, si s’exclogués el descompte obligatori establert pel govern espanyol, la benzina superaria per segona vegada en la història els 2 euros per litre, en situar-se en els 2,117 euros, i el gasoil ho faria per primera vegada, amb un preu rècord de 2,003 euros.

Darrere d’aquestes pujades es troba principalment l’encariment del petroli, que en les últimes setmanes ha recuperat la tendència a l’alça a causa de les tensions entre l’oferta i la demanda després de l’embargament imposat per la UE a les importacions de cru rus.

Per mitigar l’impacte que l’encariment de la gasolina i el gasoil té sobre la població, el govern prorrogarà durant tres mesos la bonificació de 20 cèntims per litre, vigent inicialment fins al 30 de juny.


Omplir el dipòsit és 21 euros més car que al gener
L’escalada de tots dos carburants ha provocat que el preu de la benzina hagi augmentat un 30% des que va començar l’any i el gasoil ho ha fet en un 34%.

Amb els preus actuals, omplir un dipòsit mitjà de 55 litres amb gasolina supera actualment els 105 euros i amb gasoil se situa en 99 euros. Aquestes xifres suposen pagar prop de 24 euros més que a principis de 2022 si s’utilitza gasolina, i 25 euros si es tria gasoil.

No obstant això, amb la bonificació implementada pel govern estatal, els consumidors s’estalvien prop d’11 euros en omplir un dipòsit d’aquest tipus, tant si ho fan amb gasolina com gasoil.

A més, malgrat els valors històricament elevats, el preu de tots dos carburants a l’Estat –una vegada aplicat el descompte- es manté per sota de la mitjana europea, que, segons l’estadística de la UE, se situa en 2,042 euros el litre per a la gasolina i 1,981 euros per al gasoil.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Consell Regulador del Cava admetrà raïm de fora de la DO pels efectes de la sequera

vilafranca del penedès
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona