Economia

Unió Europea

El BCE finalitza la compra de deute i anuncia la primera pujada dels tipus d’interès des del 2016

El Banc Central Europeu avança que a la reunió de juliol apujarà el preu del diner fins al 0,25% per contenir la inflació

Els tipus d’interès al conjunt de l’eurozona es mantenen en el 0% des de mitjan 2016

El Banc Central Europeu (BCE) ha anunciat aquest dijous la decisió de finalitzar el programa de compra de deute públic i privat de la zona euro i ha avançat que es prepara per pujar els tipus d’interès al juliol.

Després de la reunió del seu Consell del Govern, a Amsterdam, el BCE ha informat que el programa de compra d’actius (APP) conclourà aquest mes de juny, tal com havia avançat la presidenta de la institució, Christine Lagarde, en les últimes reunions del Consell de govern del BCE. Segons el comunicat, queda la compra de 20.000 milions d’euros al juny i a partir de l’1 de juliol el BCE deixarà de comprar deute. Aquesta mesura que es va començar a aplicar el 2015 i que tenia com a objectiu evitar la caiguda de preus en un escenari de tipus d’interès baixos.

No obstant això, el BCE ha recordat que la seva intenció és la de continuar reinvertint els pagaments obtinguts a través d’aquest programa “tant de temps com sigui necessari” perquè els mercats puguin gaudir d’unes condicions de liquiditat favorables. Pel que fa al programa de compres d’emergència derivat de la pandèmia (PEPP), la institució remarca que té intenció de reinvertir els ingressos aconseguits almenys fins a finals de 2024.

Aquesta decisió és el pas previ a la pujada del preu del diner, una mesura que el banc central no aplica des de mitjan 2016 i que, amb la inflació a l’eurozona en màxims històrics. La presidenta del BCE, Christine Lagarde, també va anticipar el passat mes de maig que abandonarien els tipus d’interès negatiu al setembre, amb l’objectiu d’atacar la inflació i tornar-la a situar a taxes pròximes al 2%. Segons les dades provisionals publicades aquesta setmana per l’Eurostat, la inflació a l’eurozona es va situar al maig en el 8,1%, set dècimes més que l’abril i una xifra que suposa un rècord històric. La pujada es deu sobretot a l’encariment de l’energia (+39,2%).

En aquest sentit, la institució monetària ha anunciat avui que a la seva reunió de juliol començarà a pujar els tipus d’interès en 25 punts bàsics, fins al 0,25%, per frenar el fort augment de la inflació per l’impacte de la guerra a Ucraïna. L’entitat estudia un nou increment al setembre, depenent de les perspectives d’inflació a mitjà termini.

El BCE ha mantingut avui el tipus d’interès de les subhastes setmanals en el 0% per a les principals operacions de finançament, el de la facilitat marginal de crèdit –els préstecs immediats- en el 0,25% i el de la facilitat de dipòsit –per dipositar diners al Banc Central- en el -0,25%, segons el comunicat.

La pujada dels tipus d’interès arribarà, doncs, més aviat del que estava previst. En les darreres reunions del consell de govern del BCE, la institució havia apuntat a una primera revisió dels tipus al setembre, tot i també havia avisat que el calendari dels ajustos podria variar en funció de l’evolució de les perspectives econòmiques a mitjà i llarg termini.

En la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Govern, Lagarde ha explicat que les projeccions del BCE indiquen que la inflació “continuarà sent excessivament elevada durant un cert temps” i confia que la decisió adoptada aquest dijous contribuirà a la reducció de la inflació. El BCE estima que la inflació per al 2022 se situarà en una mitjana del 6,8% i del 3,5% el 2023.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

La 7a Fira de l’Ocupació del Bages torna amb 24 empreses i més de 200 ofertes de feina

MANRESA
economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS