Economia

Un Primer de Maig contra la pèrdua de poder adquisitiu

La pandèmia havia obligat a suspendre la protesta sindical els darrers dos anys

Els líders de CCOO, UGT i la Intersindical-CSC analitzen la situació laboral a les comarques gironines

La manifestació del Primer de Maig torna avui als carrers de Girona després de dos anys de no celebrar-se per la pandèmia. Sortirà a les 12 de la plaça Independència, passarà per la subdelegació del govern espanyol i la delegació del govern, on faran diverses reivindicacions, i acabarà a la plaça del Vi.

En aquestes dues planes els secretaris generals de CCOO i UGT a Girona, Belén López i Maxi Rica i el secretari d’organització de la Intersindical-CSC a Girona, Roger Castellanos, aprofiten el Primer de Maig per donar el seu punt de vista de quina és actualment la situació laboral a les comarques gironines. Parlen de la reforma laboral i de la fiscal i de la crisi ara agreujada per la pujada de preus desproporcionada en productes bàsics, com l’alimentació, la llum i el gas, “quan encara tenim un problema de preus i d’habitatge dels més alts d’europa”. “El treball ha deixat de ser garantia de poder viure en dignitat”, diu Maxi Rica. El secretari general d’UGT assegura que cal articular mecanismes per repartir els guanys socials generats i fer una aposta per l’augment dels salaris i per una justa fiscalitat.

Per Belén López, la gent treballadora aquest Primer de Maig està de celebració perquè s’ha aconseguit un “millor marc normatiu, una nova reforma laboral que reequilibra les relacions laborals i que aposta decididament per l’estabilitat en l’ocupació”. López també alerta de l’escalada de preus que “ens empobreix cada dia més i augmenta les desigualtats al nostre país” i que la digitalització i la crisi climàtica “poden expulsar moltes persones del mercat de treball com estem veient amb els ERO massius en el sector del comerç, entre d’altres”. Pensa que cal un pacte de rendes que vagi més enllà dels salaris i que abordi una reforma fiscal “que faci pagar als qui més tenen perquè aquesta és l’única manera de garantir els drets de la ciutadania”.

Per Roger Castellanos la “no reforma laboral” no fa més que “maquillar una reculada de drets històrics que deixa a la intempèrie la immensa majoria de les famílies treballadores” davant la “pèrdua incessant de poder adquisitiu”. “Això és conseqüència de la triple concurrència entre el desmantellament de l’economia productiva, l’aprimament del sector públic i la retallada de drets laborals”, diu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona