Economia

Comerç

Dels Gerunda a Cal Rei

Cal Rei de Girona combina els últims mesos de liquidació amb un repàs de la memòria gràfica d’un establiment centenari

La botiga tancarà definitivament les portes el 7 de maig

“Decidir tancar és difícil emocionalment, pel pes de la història que tenim al darrere”

Els clients que entren aquests dies a la botiga Cal Rei de Girona atrets pels rètols de l’aparador que anuncien descomptes d’un mínim del 40% –i més– per liquidació tenen l’oportunitat de combinar la visita amb un recorregut in situ per l’evolució del disseny i la imatge gràfica d’un comerç gironí centenari. Així, en un apartat de l’establiment es poden descobrir les vitrines amb logotip incrustat de “Casa Rey”, anteriors al 1964; unes vitrines que es van conservar i que s’exposen ara a tocar de la nova imatge corporativa de Cal Rei concebuda pel dissenyador i cartellista gironí Antoni Varés a partir dels 60 i que s’ha mantingut fins avui. El disseny i la seva declinació en l’emblemàtic paper d’embolicar de Cal Rei es va inspirar en una peça de roba d’aspecte pop-art que Varés va adaptar a petició del propietari de l’establiment. A tocar de la vitrina també s’hi pot veure un maniquí dels anys 40 vestit amb una peça d’aquella roba inspiradora.

Manel Batallé, net del fundador, és darrere de la iniciativa d’aquest petit aparador de memòria històrica i gràfica que es comparteix oferint un rotllo d’aquest paper d’embolicar als visitants que es volen endur un record d’aquesta història.

“Josep Batallé Amat va ser tot un personatge, inquiet i afable, a qui, en determinats cercles de la societat gironina de principis del segle XX, es va donar el sobrenom del Rei i d’aquí ve el nom de l’establiment”, explica el seu net. Fins a la Guerra Civil, els establiments van tenir diferents noms i ubicacions –entre altres, Almacenes Gerunda (o Magatzems Gerunda)–, però, finalment, com que per a molta gent eren les botigues del Rei, a partir del 1934 o 1935 va passar a dir-se Cal Rei o Casa Rey, segons el context polític, recorda el net. Després de la primera botiga al carrer Minali, van venir les de la Rambla, el carrer Nou i altres localitats com Figueres, Puigcerdà i Barcelona. Especialitzat inicialment en “teixits i novetats per a senyora” (amb taller de modista inclòs), l’establiment va anar evolucionant: als anys 50, ja amb la segona generació (els germans Manel, Lola, Pere i Narcís), s’incorpora la roba de casa, el niló i els plàstics. A finals dels 70 i 80 la roba de casa agafa més protagonisme amb en Manel i en Jordi Batallé Tremoleda, de la tercera generació. El 1992 s’abandona la roba de vestir i Cal Rei ven exclusivament roba de casa, i ben aviat, a partir del 1993/1994 es comencen a introduir articles no tèxtils com ara vaixelles, articles de regal o mobles. El 2008 s’hi incorpora Laia Batallé, de la quarta generació, i la botiga ja està especialitzada en el disseny contemporani i funcional.

“Fa anys que van canviant els hàbits, l’aposta pels productes de qualitat i que duren sembla que ja no és una prioritat a l’hora de fer les compres; les coses van evolucionant però a malament. El mercat canvia i el nostre model de negoci, que va ser bo durant anys, ja no ho és, per mil motius”, lamenta Manel Batallé. L’establiment centenari Cal Rei, al carrer Nou, 25, de Girona, tancarà definitivament les portes el 7 de maig. “Decidir tancar és difícil emocionalment, pesa la història que tenim al darrere. Però la decisió està presa, farem un tancament digne, sense prendre mal ni perjudicar ningú. Si tota la vida hem fet les coses ben fetes, també ho farem bé al final”, conclou Manel Batallé.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona