Economia

El preu de la llum s’apropa aquest dissabte als 200 euros/MWh

S’encareix un 6,3% i trenca la tendència de quatre jornades a la baixa

L’hora més cara serà de les 20 a 21 hores (245,27 euros/MWh) i la més barata, de les 4 a les 5 de la matinada (166,90 euros/MWh)

El preu de la llum al mercat majorista torna a pujar i s’apropa als 200 euros, però no superarà aquest llindar.

Després de quatre jornades consecutives de descensos, el megawatt hora (MWh) es pagarà aquest dissabte a 190,41 euros de mitjana diària. Aquesta xifra representa un encariment del 6,3% (11,31 euros), segons dades de l’Operador del Mercat Ibèric d’Electricitat (OMIE).

La franja més cara del dia serà entre les vuit i les nou del vespre (245,27 euros/MWh) i la més barata, entre les quatre i les cinc de la matinada (166,90 euros/MWh).

El repunt del preu es produeix en dissabte, un dia en què és habitual que baixi per la menor demanda. En relació al dissabte passat, el preu de la llum serà un 13% més barat, ja que aleshores va ser de 218,82 euros/MWh. Tot i que l’import no superarà els 200 euros/MWh, si es compara amb el mateix dia de l’any passat, quan era de 41,97 euros/MWh de mitjana, el preu de la llum es dispara un 353,6%.

Els primers vint-i-dos dies de gener el preu de la llum ha estat de 192,33 euros/MWh de mitjana, un 19,6 % inferior als 239,17 euros/MWh de mitjana al desembre, un mes en què es va assolir el preu mitjà diari més alt de la història: 383,67 euros/MWh el 23 de desembre.

Els preus de la llum al mercat majorista repercuteixen directament en la tarifa regulada o PVPC, a la que s’acullen gairebé 11 milions de consumidors a l’Estat i que serveix de referència per als altres 17 milions que contracten el subministrament elèctric al mercat lliure.

L’escalada de preus que afecta gran part d’Europa és conseqüència, entre d’altres factors, de l’encariment del gas als mercats nacionals –ja que s’utilitza a les centrals de cicle combinat, les més cares i que acostumen a marcar el preu  a la majoria de les hores–, i a l’augment del preu dels drets d’emissió de diòxid de carbonis (CO2).

La pujada del rebut de la llum s’ha generalitzat als països europeus i demà n’hi haurà diversos amb preus fins i tot més alts que a l’Estat. A França serà de 202,74 euros/MWh; al Regne Unit, de 167,58 lliures /MWh (200,42 euros/MWh),  i a Itàlia, de 204,63 euros/MWh.

A Alemanya, com és habitual, el megawatt hora es pagarà un preu inferior al d’altres mercats, a 175,76 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona