Economia

La borsa espanyola cau un 4,96%, el seu major enfonsament en gairebé any i mig

Els principals mercats borsaris retrocedeixen per por a la nova variant de la covid

La borsa espanyola s’ha desplomat aquest divendres un 4,96%, la caiguda més gran des de l’11 juny de 2020, pel pànic deslligat entre els inversors davant les restriccions als viatges decretades per diversos països per a evitar la propagació de la nova variant del coronavirus detectada a Sud-àfrica.

L’Ibex 35, principal índex del parquet, ha perdut 438,2 punts, el 4,96%, i ha caigut fins a 8.402,7 punts, amb el que els guanys acumulats aquest any es redueixen al 4,07%.

El mercat espanyol s’ha tenyit de vermell des de l’arrencada de la negociació, amb gairebé tots els valors en negatiu les pèrdues més inflades en banca i companyies turístiques, i ha tornat als 8.400 punts, un nivell que no es veia des de juliol de 2021.

Encapçalen les pèrdues IAG, amb un descens del 15,59%, Amadeus, del 8,92%; i Aena, del 8,77%, tres companyies molt sensibles a les limitacions de viatges; mentre que només tres valors han acabat en positiu: Siemens Gamesa (3,54%), Cellnex (1,97%) i PharmaMar (1,18%).

Altres mercats europeus també han caigut pel temor a la nova variant de la covid detectada a sud-àfrica. Així, la Borsa de París ha registrat aquest divendres una caiguda del 4,75% del CAC-40, el seu principal indicador, fins als 6.739,73 punts, en una jornada borsària que ha reaccionat a la baixa davant les restriccions als viatges decretades per diversos països per a evitar la propagació d’una nova variant de la covid, detectada a Sud-àfrica.

Es tracta, segons han destacat els mitjans francesos, de la caiguda més gran del parquet parisenc des de març de 2020, moment en què es va decretar el primer confinament.

Pel que fa a Itàlia, la Borsa de Milà ha tancat avui a la baixa i el seu índex selectiu FTSE MIB ha cedit un 4,60%, fins a situar-se en 25.852,99 punts, per temor a la nova variant de coronavirus i les seves conseqüències. En canvi, l’índex general FTSE Itàlia All-Share ha guanyat un 4,44%, fins als 28.321,48 enters.

A Alemanya, el DAX 40 de Frankfurt ha tancat amb una caiguda del 4,15% en una setmana complexa, en què va arrossegar cinc baixades consecutives i una única, i lleu, recuperació el dijous. Al tancament de les operacions d’avui, el selectiu de la Borsa de Frankfurt se situava en 15.257,04 punts, després de registrar una caiguda de 660,94 punts.

També als Estats Units, la nova variant està afectant els mercats borsaris que, per la diferència horària, encara no han tancat. Wall Street ha obert aquest divendres en vermell i el seu principal indicador, el Dow Jones d’Industrials, queia un 2% arrossegat pel temor que ha despertat en els mercats la nova variant de la Covid-19 de Sud-àfrica de la qual va informar aquest dijous l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

Cinc minuts després de l’inici de la sessió en la Borsa de Nova York, el Dow Jones baixava 715,15 punts, fins als 35.089,23, mentre que el selectiu S&P 500 retrocedia un 1,22% o 57,59 unitats, fins a 4.643,87.

L’índex compost del mercat Nasdaq, en el qual cotitzen les tecnològiques de major capitalització, descendia un 0,79% o 125,15 enters, fins a 15.720,08

El parquet novaiorquès es veia clarament afectat per la nova variant de coronavirus detectada a Sud-àfrica, que es tem que pugui ser més contagiosa, a més d’afectar l’eficàcia de les vacunes desenvolupades fins ara contra la Covid-19.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA