Economia

El govern espanyol proposa fomentar la contractació de treballadors en ERTO bonificant el 50% de les quotes sis mesos

L’executiu estatal planteja una nova proposta i retira l’obligació de dipositar indemnitzacions a Fogasa

El govern espanyol fomentarà la contractació de treballadors inclosos en els nous ERTO sectorials bonificant el 50% de les quotes durant sis mesos.

Aquest és un dels punts de la nova proposta d’expedient temporal, l’anomenat mecanisme RED que l’executiu estatal ha posat sobre la mesa de diàleg social. Els nous expedients s’aplicarien durant un any, i es podria estendre dotze mesos en cas de crisi sectorial greu.

El plantejament convenç més als sindicats, ja que elimina l’obligació de dipositar indemnitzacions al Fons de Garantia Salarial (Fogasa), que veien com “l’avantsala dels acomiadaments”. Amb tot, CCOO i UGT diuen que les negociacions no avancen amb la “celeritat” necessària per tancar un acord abans que s’acabi l’any.

Nous ERTO

Segons el plantejament del govern espanyol, els nous ERTO s’activaran per acord del Consell de Ministres, a proposta dels ministeris d’Economia, Treball i Seguretat Social. Amb caràcter previ hauran d’informar els agents socials.

Les dues modalitats que s’implementarien són la cíclica, que es decretarà en cas d’una conjuntura macroeconòmica adversa i tindrà una durada màxima un any; i la sectorial, que es podrà fer servir un any amb possibilitat a prorrogar-ho dues vegades sis mesos en cas de crisi sectorials greus que generin necessitats de requalificació.

Un cop activat, les empreses podran sol·licitar voluntàriament la seva adhesió. Primer s’hauran de plantejar reduir la jornada dels treballadors i si tampoc així són viables, podran suspendre totalment els contractes. Els empresaris hauran d’enviar un informe a la Inspecció que tindrà set dies per revisar-lo. En cas de no rebre resposta s’interpretarà com a silenci positiu.

Les deduccions de les cotitzacions a la Seguretat Social que paguen les empreses podran ser d’entre un 10 i un 70%. D’altra banda, es prohibirà que els empleats facin hores extres mentre estiguin actius els mecanismes RED.

Per tal que aquests treballadors puguin trobar feina en altres companyies, es bonificarà els contractes dels empleats inclosos al mecanisme sectorial amb bonificacions de quotes del 50% durant 6 mesos. A més, es constituirà un fons per atendre les necessitats de finançament.

Increment de multes

La proposta també inclou un enduriment de les multes per contractació temporal fraudulenta, amb sancions per cada treballador afectat de 1.000 euros en el grau mínim i de 10.000 euros per cada persona en frau de llei.

Contractes formatius

En la trobada, també s’ha posat sobre la taula un nou redactat en les matèries de formació que ha acostat posicions entre sindicats i patronal. Per exemple, s’introdueix un límit d’edat de 30 anys als contractes formatius, amb l’excepció de les persones amb estudis universitaris, certificats de professionalitat nivell 3 o cursos d’especialització de formació professional.

Pel que fa al contracte de pràctiques, es podran fer servir tres anys després que s’acabin els estudis –cinc en el cas de les persones amb discapacitat–. A més, es podran fer pràctiques en diferents empreses sense que se superi el límit màxim d’un any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona