Economia

L’FMI rebaixa la previsió de creixement a l’Estat espanyol

La situa en un 5,7% del PIB aquest any, mig punt per sota del previst fa tres mesos

Adverteix dels riscos de la inflació

El Fons Monetari Internacional (FMI) ha rebaixat mig punt la previsió de creixement per a l’economia espanyola aquest 2021, situant-la en el 5,7% interanual. Tot i que el PIB de l’Estat registraria una millora per sobre de la mitjana de les economies avançades (+5,2%) i la zona euro (+5%), passaria a créixer per sota de la mitjana mundial (+5,9%) i es veuria superada per països com ara França o Itàlia. No obstant això, l’organisme preveu un repunt més gran el 2022 i situa la previsió de creixement del PIB en el 6,4%, sis dècimes més respecte a l’informe del juliol. En cas que es complissin aquests pronòstics, l’Estat espanyol seria la segona economia d’entre les grans potències mundials que més s’expandiria el 2022, superada només per l’Índia.

Les dades presentades ahir per l’FMI són menys optimistes que les del govern espanyol, que pronostica un creixement del PIB d’un 6,5% per al 2021. Pel que fa al 2022, l’executiu espanyol situa la variació interanual en el 7%.

Amb vista al 2021, l’organisme dirigit per Kristalina Georgieva preveu que els principals motors de creixement de l’economia mundial siguin els països emergents i en vies de desenvolupament de l’Àsia. L’Índia (+9,5%) i la Xina (8%) liderarien la recuperació postpandèmia, seguides dels països del Carib i l’Amèrica Llatina (+6,3%) i de l’est d’Europa i els EUA (+6%).

L’FMI assenyala que la rebaixa respon, en bona part, als problemes d’oferta que s’estan donant a les economies avançades –falta de subministraments–, tot i que també apunta a una falta de recursos dels països subdesenvolupats arran de la pandèmia. En relació amb els problemes d’oferta, alerta dels riscos que aquests suposarien si la situació s’allargués “més del previst”. “Els riscos d’inflació han anat a l’alça i es podrien materialitzar si el desequilibri entre oferta i demanda es manté”, assenyala el document.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona