Economia

El govern espanyol proposa un nou sistema d’ERTO que faciliti les reduccions de jornada per evitar acomiadaments

El Ministeri de Treball planteja crear un Mecanisme de Sostenibilitat de l’Ocupació dotat amb un fons especial

El govern espanyol ha proposat aquest dijous la creació d’un nou sistema d’Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) permanents postcovid anomenat Mecanisme de Sostenibilitat de l’Ocupació amb tràmits més simplificats, segons han informat diversos mitjans i han confirmat a l’ACN fonts coneixedores de la negociació.

Aquest mecanisme es podrà activar en cas d’imprevistos que impedeixin l’activitat de l’empresa i busca facilitar les reduccions de jornada i evitar els acomiadaments. El Ministeri de Treball i Economia Social ha fet arribar una proposta als sindicats que inclou la creació d’un fons que doti d’ajudes als treballadors i a les empreses i que no dependria de la Seguretat Social.

La idea del ministeri que dirigeix Yolanda Díaz és que la base dels canvis legislatius dels ERTO-covid es traslladi al nou mecanisme, molt més senzill que els expedients actuals. L’eina permetrà reduir la jornada dels treballadors quan s’aturi o es limiti l’activitat per raons de caràcter imprevisible i alienes a la voluntat de l’empresa de manera “preferent” als acomiadaments.

Segons la proposta governamental, la prestació que cobrarien els treballadors que reduïssin la jornada no consumiria l’atur futur, tal com passava ara amb els ERTO. En aquests moments, quan s’entra en un ERTO es cobra la part proporcional que es deixa de treballar de l’atur.

Aquest fons creat per dotar el mecanisme, també contempla mesures extraordinàries, com ara bonificacions o beneficis en matèries de prestacions per desocupació a les empreses que s’acullin al nou model d’ERTO. Entre altres recursos, es podria finançar amb aportacions de cotitzacions dels treballadors.

El nou model no implica la desaparició de l’anterior i els ERTO previs a la pandèmia es mantindrien a la legislació i les empreses podrien continuar acudint-hi.

Segons la proposta del govern espanyol, fer ús del mecanisme, exigirà a l’empresa un compromís de manteniment de l’ocupació, així com de no realitzar noves contractacions o externalitzacions i hores extres, tal com ja s’ha inclòs en els ERTO-covid.

La mesura s’haurà de negociar amb els representants dels treballadors i comunicar-la a l’autoritat laboral, que serà qui autoritzarà o no el mecanisme en cas que no hi hagi acord amb els sindicats.

Aquesta negociació s’emmarca dins de les converses per modernitzar el mercat de treball i derogar la reforma laboral que l’equip de Yolanda Díaz, els sindicats i la patronal han de concloure aquest any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA