La Borsa
Més valors
Economia

Preus continguts pels efectes socials de la pandèmia

El lloguer mitjà va caure un 9% a Barcelona en el darrer any

Va augmentar un 2% a la resta de Catalunya

Els preus dels lloguers s’han mantingut prou continguts pels efectes socials de la pandèmia, segons les estadístiques recollides per la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona, entitat col·laboradora de l’Institut Català del Sòl, que fa el registre i dipòsit dels contractes d’arrendament i les fiances corresponents.

En el darrer informe elaborat per l’entitat, que recull dades del primer trimestre de l’any 2021, es constata que la mitjana dels preus dels lloguers a Barcelona ha baixat un 9% respecte als 1.005 euros del tercer trimestre del 2019, fins a arribar als 905 euros entre gener i març. En canvi, s’ha registrat el nombre més alt de nous contractes de tota la sèrie estadística, 14.399.

Excloent-hi Barcelona, la renda contractual mitjana al conjunt de Catalunya va augmentar el 2020 un 2,1% respecte a la mitjana del 2019 i es va situar en els 636 euros al mes. En el primer trimestre de l’any, la renda mitjana ha arribat fins als 617 euros. El nombre de contractes signats va ser de 28.840.

En el cas de la capital catalana, la renda màxima en els darrers exercicis es va registrar el tercer trimestre del 2019, amb un preu mitjà de 1.005 euros. I a la majoria de ciutats catalanes l’evolució dels preus puja en el tercer trimestre del 2020, quan s’anoten preus mitjans de 1.204 euros a Sant Cugat del Vallès, de 1.028 a Castelldefels i de 745 euros a Sant Boi de Llobregat, entre d’altres.

Pel gerent de la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona, Òscar Gorgues, el descens de preus és un efecte directe de la falta de mobilitat i de les conseqüències socials derivades de la pandèmia, que ha provocat el retorn de famílies, estudiants o gent desplaçada, entre d’altres. “La baixada de preus a Barcelona no ha estat conseqüència de la llei de contenció de rendes que va entrar en vigor el setembre del 2020, sinó que el principal factor d’aquesta baixada ha estat la reducció de la demanda provocada per la situació pandèmica. Una circumstància que es dona en altres ciutats a banda de Barcelona, com Madrid, Nova York i Londres, malgrat que no hi hagi legislació de control del preu del lloguer”, explica Gorgues.

Crítica amb la contenció

La Cambra de la Propietat és molt crítica amb la llei de contenció de lloguers i considera que “fins ara no se n’ha pogut demostrar l’eficàcia”. “Està provocant inseguretat jurídica entre els llogaters, que prefereixen no posar els seus pisos al mercat arran del recurs que s’ha presentat contra la llei i s’esperen fins que hi hagi una sentència del Tribunal Constitucional”, relata.

“Ara la situació és pitjor que setmanes enrere, perquè els propietaris que tenen un o dos pisos no els volen llogar perquè no saben a quin preu ho hauran de fer, si al preu limitat o al de mercat”, diu Gorgues. I hi afegeix: “S’està generant una espera que durarà uns mesos fins que hi hagi sentència del TC.”

“El mercat de lloguer s’autoregula per buscar l’equilibri, i ho fa en etapes de pujades però també de baixades, i cap d’aquestes etapes és infinita. Aquesta llei, a més a més, posa el focus en els grans tenidors, una figura que a Catalunya és totalment minoritària, ja que la majoria de propietaris són persones físiques amb un o dos habitatges”, explica.

LA FRASE

Ara la situació és pitjor; els propietaris no volen llogar perquè no saben a quin preu ho han de fer
Òscar Gorgues
Gerent a la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona

LA XIFRA

14.399
nous contractes
es van signar a la ciutat de Barcelona fins al març, la quantitat més alta registrada.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
JOSEP SÁNCHEZ LLIBRE
President de Foment del Treball

“L’Estat es cobra la inflació; l’empresa i el treballador, no”

girona

El govern agilitza els tràmits per a projectes “estratègics”

barcelona

Noel inverteix 57 milions durant el 2021

SANT JOAN LES FONTS

El Grup Andilana obre un nou restaurant a Girona

GIRONA
Europa

La por a una recessió global sacseja les borses europees i tiba l’euro

Madrid / Nova York (EUA)
Europa

La vaga a Noruega pot afectar gairebé el 60 % d’exportacions de gas

Berlín
Estat espanyol

Martínez-Almeida anuncia un districte financer a Madrid per competir amb Londres i Franfkurt

Madrid

La Generalitat ha posat 22 sancions a Amazon per incomplir la normativa laboral

barcelona

L’executiu aprova un decret per simplificar els tràmits per posar en marxa empreses que generarà 44,4 milions d’estalvi

Barcelona