Economia

La UE i els EUA s’emplacen a resoldre la disputa sobre l’acer i l’alumini “en els pròxims mesos”

Von der Leyen admet que és un problema “més complex” que el conflicte Airbus-Boeing

La Unió Europea i els Estats Units s’han emplaçat a resoldre la disputa sobre l’acer i l’alumini abans de finals d’any.

En una reunió a Brussel·les, el president dels Estats Units, Joe Biden, i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, han acordat crear un grup de treball per “trobar una solució tan aviat com es pugui”. “En mesos”, ha puntualitzat l’alemanya, remarcant que han suspès els aranzels que podien imposar als EUA fins a principis de desembre com a gest de bona voluntat. Von der Leyen ha admès que aquest problema és “més complex” que el conflicte comercial pels subsidis a Aribus i Boeing.

La disputa sobre l’acer i l’alumini es remunta a l’administració de l’expresident dels EUA Donald Trump, que el març del 2018 va imposar nous aranzels a la UE, un 25% a l’acer i un 10% a l’alumini. Com a represàlia, Brussel·les va augmentar els aranzels a diversos productes nord-americans, com el whisky, les motocicletes o els pantalons texans. El bloc europeu els podia incrementar encara més per compensar totalment els efectes dels aranzels de Trump, però s’ha abstingut de fer-ho per donar una oportunitat al diàleg.

Al centre de les negociacions hi ha el problema de la “sobre capacitat” en aquest sector. Els aranzels són poc populars al sector nord-americà de l’automòbil, però hi ha estats productors d’acer com Pennsilvània que veuen justa la mesura per fer front a la competició estrangera.

Biden i Von der Leyen han acordat aquest dimarts crear un consell UE-EUA sobre el comerç tecnològic per cooperar més en aquest àmbit. Brussel·les creu que el més “urgent” és tractar l’escassetat de xips semiconductors, “un component clau” en les cadenes de producció del sector digital. Igualment, volen intensificar la coordinació per respondre als ciberatacs.

Pel que fa a les negociacions sobre la nova taxa mundial a les multinacionals, Von der Leyen ha assegurat a Biden que el cànon digital que prepara el club europeu “no serà discriminatori i no comportarà una doble fiscalització” per a les empreses.

La UE i els EUA també s’han compromès a treballar plegats en la “diplomàcia climàtica” per sumar el nombre més gran de països a un acord “ambiciós” per lluitar contra l’escalfament global del planeta de cara a la Conferència de l’ONU pel Clima a Glasgow del novembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El port de la marina acollirà durant nou dies la Fira del Vaixell d’Ocasió

EMPURIABRAVA
ECONOMIA

Les exportacions gironines creixen un 10% durant el gener

GIRONA

Salsa Jeans i la Casa de las carcasas obren al Gran Jonquera

la jonquera

MUNICH i Rituals se sumen a l’oferta comercial de l’Espai Gironès

salt
economia

Comença el saló Alimentaria&Hostelco més ambiciós i amb més presència internacional

L’hospitalet de llobregat
PALAFRUGELL

Oohx!gen, l’associació de comerciants de Palafrugell, renova junta

PALAFRUGELL

El B-Travel compleix les expectatives i supera els 26.000 assistents

barcelona
Tribuna

Només el set per cent?

Professor d’innovació a EADA Business School

La Xina: el soci, i competidor, inevitable

barcelona