La Borsa
Més valors
Economia

Un jutjat obliga a rebaixar a la meitat el lloguer a una empresa de pisos turístics per la pandèmia

El llogater va demanar adaptar el contracte per 27 immobles a les noves circumstàncies però la propietat, un gran tenidor, s’hi va negar

La sentència és retroactiva des d’abril i fins al març vinent

Un jutjat de Barcelona ha obligat un propietari a rebaixar a la meitat la renda que cobra per 27 immobles a una empresa que relloga pisos turístics a la capital catalana, els ingressos de la qual s’han ensorrat com a conseqüència de les restriccions de mobilitat imposades per contenir la pandèmia de Covid-19. La jutgessa considera “just i equitatiu” que la propietat assumeixi una part de les pèrdues.

L’empresa Venpre SL, que l’any 2019 va tenir beneficis superiors al milió d’euros, va demanar al propietari, un gran tenidor, que li reduís la renda pels immobles, 26 pisos d’ús turístic i un local. I és que les restriccions a la mobilitat estatal i internacional i la prohibició de l’activitat per l’emergència sanitària van reduir la facturació en un 82,7%. L’amo, però, s’hi va negar i l’1 de juliol la mercantil va decidir interposar una demana contra la propietat, a la qual el el jutjat de primera instància número 20 de Barcelona ha donat la raó.

La sentència obliga el propietari a rebaixar de 1.200 a 600 euros més IVA el lloguer dels immobles entre l’1 d’abril de 2020 i el 31 de març de 2021. La decisió judicial s’ha pres sobre la base de la clàusula rebus sic stantibus, que permet modificar un contracte davant un canvi sobrevingut i extraordinari com la pandèmia de coronavirus, i tenint en compte el “principi d’equitat” i la “bona fe” de la mercantil, que no ha deixat de pagar les mensualitats.

El llogater va demanar adaptar el contracte a les noves circumstàncies, però el propietari només li va oferir una moratòria en el pagament, inassumible per a l’empresa turística, ja que el global ascendeix a 40.877 euros mensuals. Segons l’empresa turística llogatera, la previsió d’ingressos fins al desembre del 2020 era de 165.933 euros, import inferior a la renda pels 26 pisos. L’última proposta del llogater va ser una reducció del 50% en la renda des de l’abril passat al març vinent, quan s’acaba el contracte, i la supressió de l’IVA, cosa que el propietari també va rebutjar sense oferir alternativa.

El propietari va al·legar que l’arrendatari no complia els requisits legals establerts en el decret d’estat d’alarma per reduir la renda i que les previsions d’ingressos no eren transparents. Però la jutgessa ha considerat que sí que es compleixen els requisits legals per la moratòria i reducció de la renda, sobretot en aplicació de la clàusula anomenada rebus sic stantibus. La sentència declara que “s’ha produït una alteració imprevisible de les circumstàncies” que van servir per arribar a l’acord inicial, i aquesta alteració “genera un desequilibri de les prestacions” que ha de pagar l’inquilí. Per això, estableix una renda de 600 euros més IVA mensuals per a cada pis, a més de 8,81 euros per despeses de manteniment, com proposava el llogater. La rebaixa s’estableix de forma retroactiva des de l’1 d’abril del 2020 i fins al 31 de març del 2021.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
S’amplia la bretxa salarial entre directius  i empleats

S’amplia la bretxa salarial entre directius i empleats

barcelona
Economia

BBVA revisa a la baixa la previsió de creixement

Economia

CaixaBank destina 44,8 milions d’euros a projectes socials

Ripollès/ Cerdanya

El sector de la distribució demana ajuts

La bretxa salarial entre directius i empleats se segueix eixamplant i supera els 5.300 euros bruts mensuals a Catalunya

Barcelona / Madrid

Tornen les cistelles de gastronomia dels Roca

GIRONA

El 2021 serà l’any de la museïtzació d’El Bulli 1846, diu Adrià

roses
L’empresa Italco vol tancar la planta de Sant Quirze del Vallès
Economia

L’empresa Italco vol tancar la planta de Sant Quirze del Vallès

Economia

Girbau presenta un ERO per acomiadar 76 treballadors