Economia

Foment demana flexibilitzar els ERTO “al màxim” i que es puguin retallar jornades laborals amb formació a treballadors

La patronal demanarà al govern espanyol un ajornament d’impostos per a les empreses més afectades per la crisi

El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, s’ha mostrat partidari aquest dimarts de flexibilitzar “al màxim” els ERTO i s’adoptin models com l’alemany i l’austríac que possibiliten retallades de les jornades laborals introduint formació contínua als treballadors.

Es tracta d’un model que ha seguit, per exemple, la indústria farmacèutica alemanya amb uns “resultats positius increïbles”, segons Sánchez Llibre, que considera que els expedients s’haurien de poder allargar fins el 30 de desembre.

D’altra banda, la patronal proposarà l’ajornament de les liquidacions trimestrals d’impostos per a les empreses més afectades per la crisi de la covid i que s’habilitin 70.000 milions més en avals ICO a més dels 20.000 milions d’euros del darrer tram.

En una roda premsa telemàtica, el president de Foment ha insistit un replantejament dels ERTO perquè incloguin altres mesures a banda de la seva extensió, com per exemple la derogació de la clàusula de manteniment de l’ocupació per garantir la supervivència de les empreses i evitar que es vegin abocades al preconcurs de creditors, una situació que, ha dit, no desitgen els empresaris, ni els sindicats ni les administracions públiques.

“Si flexibilitzem els ERTO i no deroguem la clàusula de manteniment, fem un flac favor a aquelles empreses que per circumstàncies econòmiques no volgudes dins de sis mesos es veiessin obligats a fer reducció de personal”, ha apuntat Sánchez Llibre, que ha emplaçat els sindicats a incorporar el model alemany, sobretot si els ERTO s’acaben convertint en una “figura permanent durant molt de temps” a la legislació laboral. D’aquesta manera, es podria mantenir l’ocupació, segons el president de la patronal.

Així mateix, el president de Foment ha reclamat que els ERTO no s’apliqui per sectors sinó per companyies. “Es tracta de salvar empreses i les mateixes condicions que estan fins el 30 de juny s’ampliïn fins el 30 de desembre amb les mateixes condicions.

El manteniment d’aquests ERTO sempre serà inferior al cost que les empreses en una insolvència i preconcurs de creditors”, ha insistit.

Treballar per un “gran pacte institucional”

En la seva compareixença, tant Josep Sánchez Llibre com vicepresidenta de la patronal, Virginia Guinda han considerat necessari l’impuls d’un “gran pacte institucional” que complementi la comissió de reconstrucció al Congrés de Diputats, amb la presència dels governs de les comunitats, el govern de l’Estat, corporacions locals sindicats, patronals i societat civil en què es recullin les demandes i propostes d’empresaris i treballadors amb l’objectiu de rellançar l’economia però també que posi les bases a la consolidació “d’un nou model productiu”.

D’altra banda, el president de la patronal també ha afirmat que és “essencial” que en l’etapa postcovid la col·laboració públicoprivada sigui un dels “eixos fonamentals” de la recuperació econòmica.

En aquest sentit, ha posat l’exemple d’Agbar, que ha garantit el subministrament de l’aigua durant aquesta crisi, o de la col·laboració entre hospitals públics i privats durant la crisi i ha suggerit que Barcelona es converteixi en al capital mundial de la salut, tenint en compte el projecte d’ampliació de l’Hospital Clínic.

Altres mesures que s’han proposat des de Foment són la implantació d’un pla Renove o una sèrie de reduccions en els IVA de, per exemple, gimnasos, perruqueries o energies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

El PIB de Barcelona supera per primera vegada els 100.000 milions

Barcelona

Les empreses d’ambulàncies s'enfronten al concurs més important

Barcelona
Javier Peña,
director de l’Escola Universitària de Disseny Elisava

“El disseny ha de posar l’usuari al centre, i aquest és avui el planeta”

Barcelona
Jaume Vilanova
President delegat del Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya a Girona

“Amb un gestor administratiu el resultat obtingut serà el més beneficiós possible per al contribuent”

Quines són les grans empreses que atenen les urgències a Catalunya?

barcelona

365 Obrador vol captar altres públics amb noves marques

Barcelona

Datarmony inicia l’expansió internacional a Xile

Barcelona

El debat per internalitzar el servei, en suspens

barcelona
economia

Pacte a Freixenet per l’ERTO que afecta 615 treballadors

barcelona