Economia

Els sindicats fan una crida al seguiment massiu de la vaga del sector públic

A Tarragona estan convocats a la vaga 36.624 funcionaris i treballadors de serveis públics

Els sindicats han fet una crida als funcionaris i personal del sector públic per al seguiment massiu de la vaga que avui convoquen els sindicats CCOO, CSI-F, IAC, UGT, USOC i el Sindicat de Periodistes en contra de les mesures aprovades pel govern estatal per reduir el dèficit públic. A la manifestació s'hi afegiran sindicats professionals, col·lectius de l'esquerra independentista i els sindicats CGT i Cobas.

Els secretaris generals al Camp de Tarragona de CCOO i la UGT, Jaume Pros i Jordi Salvador, respectivament, coincidien ahir a assenyalar les mesures de l'Estat com una agressió històrica pel «trencament unilateral que han fet del contracte que preveia increments, ja moderats, del 0,3% i que han transformat en una retallada dels salaris». Les mesures «posen fi al consens dels darrers quinze anys, del Pacte de Toledo» i reclamen una reforma fiscal «justa», que eviti les tisorades salarials als funcionaris i la congelació de les pensions.

En contra d'una opinió establerta amb relació al sector públic, els secretaris generals de Comissions Obreres i la UGT fan veure que el 26% del personal rep sous «iguals o inferiors als mil euros» i que un de cada quatre treballadors que treballen al sector públic és personal temporal. Els sindicats diuen que l'actitud del govern no els ha deixat «cap altra alternativa que la vaga», una mesura que pot tenir rèpliques de més dimensió.

La CGT, sindicats i moviments alternatius s'hi afegiran amb «un bloc propi». Joan Rosich, representant del sindicat, explicava que vol desmarcar-se dels dos majoritaris perquè al seu entendre no lluiten prou pels interessos de la ciutadania i la conjuntura demanaria la convocatòria d'una vaga general.

Diferències en els serveis mínims

a.p. / n.r. / i.m

Les administracions locals tarragonines han optat per diferents criteris a l'hora d'establir serveis mínims durant la jornada d'avui. Hi ha ajuntaments com el del Vendrell i Vila-seca que han decidit no fixar-ne ja que el seguiment no s'espera massiu, mentre que d'altres com Calafell i Torredembarra n'han fixat en serveis com ara l'atenció al públic, la centraleta telefònica, el registre, els centres educatius, el cementiri o la brigada. A Salou, en canvi, han optat per fixar la necessitat que treballin el 25% d'efectius de cada departament. La convocatòria afectarà també la Diputació, on estan cridats a la vaga 1.100 treballadors. Diferents ajuntaments faran concentracions, com la prevista a Reus a partir de les 10 del matí.

Com de dia festiu al Joan XXIII

el punt

La direcció i els sindicats amb representació a l'hospital Joan XXIII van acordar ahir els serveis mínims de les unitats especials –UCI, urgències, diàlisi...–, que cobriran un 60%, aproximadament, de la plantilla. En la resta dels serveis –radiologia, laboratoris, consultes externes...– es mantindrà el funcionament d'un dia festiu; és a dir, en base a les necessitats que s'originin al servei d'urgències o tancats. Els sindicats han convocat una concentració a l'entrada de l'hospital (10.30h) perquè s'hi pugui afegir el personal que cobrirà els serveis mínims. La vaga es va iniciar ahir, al torn de les deu del vespre.

Crida als efectius fora de servei

g. p

Tot i que els membres dels cossos policials tenen prohibit per llei fer vaga, els sindicats que representen aquests col·lectius han fet una crida perquè els agents que avui estiguin fora de servei s'uneixin a les manifestacions centrals convocades al Camp i a l'Ebre. A més, el servei als centres de recepció de trucades d'emergència serà l'habitual i, pel que fa als bombers, hi haurà personal de guàrdia. La UGT ha enviat un comunicat als 15 parcs de bombers de la demarcació i ha citat els seus efectius a tres quarts de dotze del migdia a la plaça de la Font per anar junts a la mobilització que començarà un quart d'hora després.

Concentracions a l'Ebre

G.M. / R.R.

La plaça Alfons XII de Tortosa serà avui l'escenari, a partir de les dotze del migdia, d'una concentració dels treballadors del sector públic contra els decrets dels governs de l'Estat i la Generalitat. Per la seua banda, els treballadors de l'Ajuntament d'Amposta també secundaran en part la vaga d'avui. El president del comitè d'empresa de l'Ajuntament d'Amposta, Carles Serrano, de CCOO, explicava que entre la plantilla de l'Ajuntament, integrada per unes 200 persones, hi ha força malestar. «Creiem que el seguiment de la vaga serà majoritari», va assenyalar. A les vuit del matí està prevista una concentració de treballadors municipals a la plaça de l'Ajuntament i dues hores més tard, a les deu del matí, s'ha convocat tots els treballadors públics del municipi a la plaça de l'Ajuntament. A Deltebre, la concentració dels treballadors del sector públic serà de dotze a una del migdia, també davant de l'ajuntament, i es llegirà el manifest unitari. A la Ribera d'Ebre, els comitès d'empresa del Consell Comarcal i de l'Ajuntament de Móra d'Ebre, a més de les delegades del personal funcionari de totes dues administracions, han convocat els treballadors públics de la comarca a una protesta a les onze del matí davant del Consell Comarcal.

Escoles i universitat

I.M

Els centres educatius de primària i secundària i les llars d'infants mantindran els serveis mínims establerts en el decret del govern: una persona de l'equip directiu per centre i un docent per cada quatre classes i, en el cas de les llars d'infants, el 25% de la plantilla. El col·lectiu a la demarcació el formen 9.000 mestres, als quals s'han d'afegir els docents inclosos a la borsa de substitucions. Josep Maria Cartanyà, president de la junta de personal docent no universitari i portaveu del sindicat USTEC-STEs, està convençut que les mesures econòmiques i de retallada de plantilla i serveis educatius «no acabarà aquí» i que la vaga al sector «és la mesura de força que cal». El sindicat ha convocat una concentració davant la delegació d'Educació a Tarragona (11h), prèvia a la manifestació.

El personal funcionari i laboral de la Universitat Rovira i Virgili (URV) està convocat en un cent per cent a la vaga. Els serveis mínims que s'han pactat consisteixen a mantenir l'accés als centres –facultats i escoles–, a les biblioteques i als serveis de secretaris per no interrompre els períodes de registre. La plantilla, de 2.600 persones, està dividida en professorat (2.000) i personal d'administració i serveis (600).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Maneres d’abordar el fracàs

Conseller d'empresaris, expert en lideratge, jove líder europeu (2013-2014) i ambaixador empresarial de Catalunya (2012-2015)

Detenen tres pagesos gironins per les destrosses als pous de l’Alt Empordà

FIGUERES
SALT

Commerzbank posa a la venda l’Espai Gironès per 140 milions d’euros

SALT
economia

Es preveu una campanya de fruita de pinyol “correcta” tot i una caiguda de la producció

Lleida
ECONOMIA

La Xina reaviva la guerra comercial amb la UE amb una investigació antidúmping

BARCELONA

Les botigues de les zones més turístiques ja poden obrir els diumenges

Barcelona

Circuits en funcionament

L’Hospitalet de Llobregat

Fer obsolet el residu

Barcelona
Mar Reguant
Economista i premi nacional de recerca al talent jove de la FCRI

“L’energia barata ja hi és, però cal repartir millor els beneficis”

Barcelona