La flota d'arrossegament inicia la veda biològica de regeneració de dos mesos

Els pescadors de la Ràpita faran l'aturada al juliol i l'agost i Tarragona ajorna la veda de la gamba

Les barques d'arrossegament dels ports de Calafell, Torredembarra, Tarragona, Cambrils i l'Ampolla han començat l'aturada biològica, que compliran fins al 30 de juny. La confraria de Tarragona havia demanat que l'aturada biològica s'escurcés a un mes, com han fet els ports de Barcelona i Girona, una proposta que no van secundar la resta de confraries de la federació de Tarragona.

En canvi, Tarragona ha aconseguit fer una distinció de dates per a l'arrossegament de la barca, que ahir va ser l'únic d'aquest art de pesca que va sortir a la mar. En total, una desena de les quaranta barques de la confraria. El seu president, Esteve Ortiz, va explicar que «és una activitat molt localitzada, amb bancs que es poden destriar molt bé en fondària i densitat».

La confraria de Tarragona no se n'ha sortit, d'escurçar l'aturada; de fet, el president de la Federació de Confraries de Tarragona, Josep Molina, opina: «Els plans de veda han fet la seva funció, han permès la reproducció i que els peixos creixin per tenir després un estoc de pesca.» El volum de les captures, però, no ha tingut resposta «en els preus de venda», que baixen o s'estabilitzen, ni amb «l'increment dels carburants, les xarxes o les reparacions mecàniques de les barques». Molina també es refereix a l'àmplia flota d'arrossegament de Tarragona, on la regeneració de les espècies considera que no és suficient per al negoci.

Les pèrdues de l'aturada en una embarcació estàndard serien d'uns 12.000 euros, que fins ara s'han finançat al 100%. L'entrada en la veda biològica de les confraries de Barcelona i Girona ha fet reduir el calaix de l'administració i els pescadors de Tarragona percebran una compensació econòmica inferior, d'un 75% aproximadament.

Els mercats no tindran avui a la venda peix blanc de Tarragona –lluç, maires o rap, per exemple– ni pops, que arribaran d'altres punts de la costa.

El reglament europeu obliga a canviar les xarxes al juny

L'entrada en vigor, l'1 de juny, del reglament europeu per al Mediterrani atia encara més la situació de la flota d'arrossegament. La restricció afecta l'art de pesca amb una reducció del torçal de la xarxa, que haurà de tenir un màxim de tres mil·límetres, quan actualment el gruix no està reglamentat i s'usen xarxes amb cordes d'entre quatre i cinc mil·límetres. La malla té una obertura de quaranta mil·límetres en diagonal i a partir del juny haurà de ser quadrada. Les restriccions comunitàries presenten dubtes i els pescadors d'arrossegament asseguren que el torçal de tres mil·límetres no resistirà el sistema d'aquest art de pesca i els costos de substitució de les xarxes s'afegiran als que ja tenen contínuament, com ara l'increment del cost del combustible.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Anna Pruna
Presidenta d'Indescat

“La inversió en ‘sportech’ és a les beceroles”

barcelona

L'sportech vol superar marques

Barcelona
Xavier Garcia
director del Tech Tourism Cluster de Catalunya (TTC)

“L’impacte del turisme té resposta des de la tecnologia”

Barcelona
LA CRÒNICA

A l’Expocasió, no val a badar

GIRONA

Comença la reforma integral de l’hotel Best Western Premier CMC, amb dos milions d’inversió

girona

Bumerang, l’‘start-up’ que evita 2.500 envasos d’un sol ús al dia

Barcelona

Empatif s’enfoca a guanyar volum, també amb compres

Manresa
ECONOMIA

Compres i milers de visitants a la fira Expocasió de Fornells

fornells de la selva

Continua la Vaga a la multinacional DXC Technology

girona