Economia

SANT PERE PESCADOR

Un entorn privilegiat regat pel riu i a tocar del mar

El mar i el riu són dos dels grans atractius de Sant Pere Pescador a l’hora d’atraure visitants

El municipi té el segell de qualitat de turisme familiar, una idea que reforça l’àmplia oferta de càmpings

Les rutes en caiac o la descoberta dels aiguamolls generen interès
Productes com la poma mantenen viva la tradició pagesa del poble

El Fluvià ha unit històricament el nucli de Sant Pere Pescador –per on passa aquest riu– amb el mar, on desemboca uns metres més enllà. Aquest lligam entre el municipi, el riu i el mar genera un escenari espectacular i molt atractiu per als molts visitants que, any rere any, trepitgen aquest punt del centre de la badia de Roses, a l’Alt Empordà. I és que el tipus de turisme que s’ha consolidat a la zona, condicionat per l’elevada oferta de càmpings i la qualitat dels que hi són presents, fa que Sant Pere Pescador sigui una destinació predilecta per a moltes famílies amants de la llibertat i manera de viure que suposa estiuejar en aquestes instal·lacions.

Com en la majoria de punts de la Costa Brava, el turisme també va trucar a la porta de Sant Pere Pescador en la dècada dels cinquanta, si bé és cert que el desenvolupament en aquest territori no va ser tan accentuat com en altres punts propers de la Costa Brava, i això també va permetre mantenir un bon gruix de la pagesia, que encara avui dia representa un dels grans atractius del municipi, sobretot a través dels arbres fruiters i de la poma de Sant Pere, varietat que està sota el paraigua de la indicació geogràfica protegida de Poma de Girona.

En l’aparició del turisme a la població hi ha diversos noms destacats. D’una banda, el pioner hostal del Coll Verd, el primer establiment que es va dedicar a allotjar els pocs estiuejants que s’acostaven a la zona per gaudir de l’àmplia platja, així com també de la bona oferta gastronòmica que oferia el local a principi dels seixanta, juntament amb el bar Eva i el bar Ideal. Pel que fa a càmpings, L’Àmfora, obert als anys seixanta i dirigit per Maria Dolors Aleixandre i el seu marit, Willi Peters, va marcar un abans i un després en aquest estil de turisme que ara domina a la població.

Un entorn privilegiat

El riu i el mar, precisament, s’han convertit en els grans aliats per a la promoció del municipi, tal com explica la regidora de Turisme de Sant Pere, Sònia Ortega: “Ens agrada destacar l’entorn privilegiat que tenim, i que inclou punts com el parc natural dels Aiguamolls de l’Empordà, l’illa de Caramany, les platges, els senders, la pagesia i els seus productes... Tot plegat ha creat un espai i una oferta molt potent que cal conservar, i intentem que el turisme que ens visita mantingui aquesta consciència i sigui el més sostenible possible.”

En l’espai del litoral Sant Pere Pescador ofereix 6 quilòmetres de platges que permeten la convivència dels banyistes, així com també dels amants dels esports nàutics. Precisament, l’organització i consolidació del municipi com a lloc de referència per a activitats que combinen l’aigua i el vent ha permès a Sant Pere guanyar presència internacional: “Hem acollit campionats importants i del món de disciplines com el surf d’estel, el surf de vela, la vela, etc. En l’àmbit esportiu també treballem per obtenir el segell de cicloturisme, ja que cada cop tenim més senders marcats per poder fer recorreguts per la zona, i estem en agrupacions com Itinerànnia i Pirinexus.” L’emplaçament, al centre de la badia de Roses, també és un punt afegit a l’hora d’escollir aquesta destinació. “Tenim la consideració d’una de les badies més boniques del món, i juntament amb l’Escala, Roses, Castelló d’Empúries i nosaltres treballem conjuntament per establir sinergies, compartir experiències i millorar en diversos aspectes”, indica Ortega.

Si el mar i la badia són un atractiu ben reconegut, a l’interior també hi trobem llocs ben destacables, com per exemple el Fluvià. I és que el vincle amb aquest riu ha estat intens al llarg dels segles per als habitants de la zona, i recentment l’interès ha revifat a través del turisme fluvial. “Cada cop s’hi fan més activitats, com per exemple una escola de caiac que ofereix rutes per a tots els nivells. Fins i tot n’hi ha per poder navegar amb gossos.”

El riu i la zona dels aiguamolls també criden l’atenció d’un turisme molt especialitzat com és el que té com a afició o objecte d’estudi l’ornitologia, l’observació dels ocells que durant tot l’any passen o fan estada en diversos punts d’aquesta reserva. Així doncs, per als amants del birding, tal com es coneix tècnicament aquesta activitat, Sant Pere Pescador també s’ha convertit en un lloc de visita obligada.

Més oferta

Enmig d’aquests paisatges, els càmpings s’han consolidat com la forma de turisme més destacada del municipi. Sant Pere Pescador és reconegut per la qualitat d’aquest tipus d’instal·lacions, i pel vincle que s’ha aconseguit generar entre campistes i entorn natural. “Hem aconseguit que la gent que ens visita a través dels nostres càmpings adquireixin una sensibilitat especial amb l’entorn. Si en volen gaudir com ho fan, també l’han de cuidar”, explica Sònia Ortega, que remarca el fet que la població tingui el segell de turisme familiar, un reconeixement a les activitats que s’ofereixen per a tots els públics.

La gran quantitat de visitants que passen pels càmpings i que gaudeixen dels molts serveis d’oci que es fan al mateix recinte també busquen sortir a fora, i el municipi els ofereix un bon grapat d’activitats. Una d’elles és l’Agenda d’Activitats d’Estiu, que enguany s’ha ampliat, i més enllà del juliol i l’agost, també ofereix propostes durant els mesos de juny i setembre. En l’àmbit cultural, una de les novetats és l’exposició de diverses disciplines amb artistes locals, i que es podrà admirar a la Casa Cultural fins al 18 d’agost, quan està previst que totes les obres siguin subhastades.

Quant a fires, cal destacar la Fira Marinera, la mostra de microteatre, el festival de música o una nova proposta, el BioMarket, que reunirà diverses propostes sobre ecologia i sostenibilitat.

FITXA

Habitants: 2.039 Extensió: 18,45 km² Hotels: 3 Places hoteleres: 76 Hostals i pensions: 1 Habitatges d’ús turístic: 151 Càmpings: 7 Places de càmping: 20.000 Cases rurals: 4 Places en cases rurals: 54 Establiments de restauració: 16 restaurants Llocs d’interès: Aiguamolls de l’Empordà, turisme fluvial, zona de platges, vistes guiades al nucli antic de Sant Pere, senders i camins de l’entorn Activitats i dates destacades: esports aquàtics, visita a l’entorn natural, festival de música (dissabtes 17, 24 i 31 d’agost, i 7 de setembre), mostra de microteatre (cada dilluns fins al 2 de setembre), primera fira BioMarket (del 15 al 18 d’agost), activitats d’estiu fins al setembre.
ÀLEX TRIAS PORTAVEU ASSOCIACIÓ DE CÀMPINGS DE SANT PERE PESCADOR

“Tenim un gran prestigi en el sector”

Sant Pere Pescador és coneguda i reconeguda pel seu turisme en càmpings. Tot un fet diferencial.
A Europa, les tres zones més reconegudes en l’àmbit dels càmpings són Cavallino, a Venècia; Mont-roig del Camp, a Tarragona, i Sant Pere Pescador. Tenim un gran prestigi en aquest sector.
Què és el que s’ofereix que us dona tant reconeixement?
Aconseguim oferir un vincle amb un entorn natural privilegiat. Tots els càmpings tenen una gran consciència en el tema del medi ambient i de conservar l’entorn, i a més oferim totes les comoditats pel que fa a instal·lacions: parcel·les molt amples i de gran qualitat, activitats de tot tipus i per a tots els públics, s’hi pot fer esport, veure natura, descansar... Dubto que hi hagi gaires hotels de tres i quatre estrelles que ofereixin tants serveis i de tanta qualitat com els dels càmpings de Sant Pere.
Pel que fa a reconeixements, quins destacaria?
Crec que el més rellevant és que els càmpings de Sant Pere rebem la màxima qualificació en moltes de les diverses valoracions que es fan a escala europea. Entre totes, destaca la que ofereix l’ADAC, una associació de càmpings d’Alemanya amb un gran prestigi internacional, i amb un gran nombre de socis que en segueixen les recomanacions. Cada any analitza i remarca els càmpings més destacats, i nosaltres hi sortim gairebé cada any. Això vol dir que oferim un nivell molt alt de qualitat als nostres visitants. A més, cada any obtenim premis en diversos àmbits: pel públic familiar, per la qualitat del servei, per les instal·lacions...
El turista que us visita sempre repeteix o hi ha rotació?
Et diria que un 70% dels campistes repeteixen any rere any, i que un volum del 30% són nous clients. Un percentatge molt elevat dels turistes que ens visiten són alemanys i holandesos, que són els europeus que més valoren i més busquen aquest tipus de turisme en càmpings. Són gent molt organitzada i previsora, i fan la reserva amb molt de temps d’antelació. Això fa que força mesos abans de la temporada alta ja hi hagi un percentatge d’ocupació molt alt.
Pel que fa a xifres, quin volum de gent atrauen els càmpings a Sant Pere?
Amb les parcel·les que oferim, puntualment es pot arribar a unes 20.000 persones; per tant en alguns moments de la temporada alta la població de Sant Pere pot créixer en aquesta xifra.
Per què hauríem de visitar els càmpings de Sant Pere?
Perquè hi trobaran un munt d’activitats i interessos per a tots els públics, i tot en un entorn natural privilegiat com és el que tenim a la zona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Economia

Arrenca el Seafood Expo Global amb bones expectatives

L’Hospitalet de Llobregat
economia

Pimec reforça la presència al Vallès amb nova delegació a Terrassa

Terrassa
CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona
economia

Catalunya crea un simulador quàntic únic al món

barcelona