Mas Badia fa una prova pilot per augmentar la productivitat dels pomers

Tècnics de la Fundació Mas Badia, a la Tallada d'Empordà, treballen amb una màquina procedent d'Alemanya per aclarir la flor dels pomers i augmentar la productivitat d'aquests arbres fruiters amb una qualitat òptima. Aquesta tècnica, inèdita a Catalunya, consisteix a fer caure les flors sobreres amb uns fils que giren i passen per damunt l'arbre.

Si bé es tracta d'una prova pilot, experiències anteriors fetes a l'estranger demostren que és una bona alternativa a les tècniques utilitzades fins ara, com són la manual i la que utilitza productes químics, perquè permet reduir costos. Segons el tècnic responsable d'aquesta àrea a Mas Badia, Joaquim Carbó, el sistema manual és inviable econòmicament ja que es calcula que per cada hectàrea es necessiten més de 200 hores de treball. D'altra banda, l'ús de productes fitoreguladors és cada cop més limitat per la Unió Europea en aquest tipus de cultius.

La màquina en proves s'anomena Darwin. Està formada per trams de nou fils de plàstic que agafen tota l'alçària de l'arbre i que es mouen a una determinada velocitat. Al seu pas, fan caure un percentatge concret de flors. Ara s'experimenta amb diverses velocitats i intensitats de rotació per establir el règim de funcionament de la màquina i optimitzar al màxim l'aclarida.

En aquestes proves es treballa amb la poma Gala, la variant que té més dificultats en l'aclarida. Un sol arbre produeix unes 2.500 flors però per a una bona qualitat de la poma només en calen entre 120 i 130. Si se'n deixa una xifra superior, la poma obtinguda és petita i amb una coloració i qualitat dolentes.

L'objectiu dels tècnics de Mas Badia és que en un termini de dos anys es tingui calibrada la màquina i, com a molt d'aquí a tres, pugui ser utilitzada a ple rendiment per cooperatives i productors que tinguin importants extensions de terreny.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.