Els primers gelats de La Fageda es podran trobar als Caprabo a partir de l'abril

La cooperativa de Santa Pau ha adquirit una fàbrica de Badalona amb vuit treballadors discapacitats

Als de la cooperativa La Fageda de Santa Pau no els agrada parlar de resultats econòmics, de producció i de mercats, perquè la seva presència en el món empresarial té com a objectiu oferir feina a persones amb algun grau de discapacitació mental i, per tant, una oportunitat de realitzar-se d'acord amb les seves capacitats. Sigui com vulgui, el cert és que la seva presència al mercat català dels làctics de qualitat està més que contrastada i ara la consolidarà amb la gamma de gelats que comercialitzarà únicament –l'acord és per un any– a través dels establiments Caprabo.

Concretament, La Fageda treu al mercat cinc tipus de gelats. Dos són de iogurt, el seu producte estel·lar: un de natural i l'altre de fruites de bosc. Els altres tres són de xocolata, de nata i de vainilla. Els gelats es continuaran fabricant a Badalona –la consellera de Treball, Mar Serna, presidirà la inauguració el 26 de març–, on La Fageda ha fet una inversió per reconvertir l'antiga petita fàbrica artesanal i punt de venda directe en unes instal·lacions adients per a una comercialització més àmplia dels gelats, bàsicament en maquinària.

Els nous gelats, que es comercialitzaran amb la mateixa marca que els iogurts, La Fageda, es faran amb els mateixos criteris de qualitat i amb la mateixa matèria primera, la llet de les tres granges de la cooperativa. La distribució i la venda es faran a través de Caprabo, perquè la cooperativa garrotxina no disposa d'una infraestructura de distribució en fred que permeti fer arribar el producte al mercat de tot Catalunya.

Cristóbal Colón ha explicat que el mercat natural de La Fageda és Catalunya i que no tenen cap intenció d'anar més enllà, tant per mantenir la qualitat dels productes com pel fet assistencial i social de les empreses de l'ens. Quant a la producció, el president de La Fageda ha dit que han fet una primera estimació per abastir totes les botigues Caprabo que reajustaran en funció de les vendes.

La cooperativa La Fageda fabrica làctics des del 1993, que actualment representen tres quartes parts de la facturació de la cooperativa. Té una gamma de divuit productes làctics, entre iogurts de diversos tipus, cremes i flams.

La llet que utilitza per fabricar els seus productes prové de granges pròpies. Concretament, en té tres: dues a la comarca de l'Alt Empordà i una a les instal·lacions de la seu central a la Fageda d'en Jordà, del municipi de Santa Pau. Totes tres tenen el certificat ISO, la qual cosa assegura que tenen el mateix sistema de gestió. «Això ens assegura un control de la qualitat dels productes des de l'inici i evita la concentració de bestiar d'acord amb els criteris mediambientals vigents», remarca Colón, que insisteix en la voluntat de no concentrar l'activitat ramadera en un sol punt per qüestions ecològiques.

LES XIFRES

Ubicació
Mas Els Casals
Total de treballadors i persones assistides
270
Persones amb discapacitat
170
Persones en pisos assistits o a la llar
60
Atur a la Garrotxa, respecte al col·lectiu
0%
Facturació el 2008
9,3 milions d'euros
Evolució de la facturació
7%
Unitats produïdes per any
36 milions
Caps de bestiar
500 vaques de llet
Inversió el 2008
428.280 euros

Empreses de l'empresa

L'activitat empresarial de la cooperativa La Fageda és molt àmplia i, a més, com qualsevol altra empresa, l'ha anat adaptant a les necessitats dels mercats on és present. Des del 1982, any en què es va crear la cooperativa, La Fageda té una empresa de serveis de jardineria i serveis municipals, amb concessions en molts dels ajuntaments de la comarca de la Garrotxa. L'any 1984 l'entitat va posar en marxa la vaqueria, cosa que va portar d'una manera natural cap a la fabricació de iogurts i làctics, que ara és la principal activitat. Els iogurts els va començar a fabricar l'any 1993. L'any 1984 La Fageda va posar en marxa un planter, en el marc de les subvencions que concedia la Unió Europea en aquells moments, per al foment de les repoblacions vegetals. Aquesta activitat ha anat perdent pes durant els últims anys perquè el mercat està en una clara recessió. No obstant això, des fa aproximadament un any la cooperativa La Fageda ha començat una altra activitat econòmica que, quan calgui, substituirà l'activitat planterista. Es tracta d'un taller que fa regals per encàrrec destinats a les empreses i institucions.

Una història de més de 25 anys

La història de la cooperativa La Fageda arrenca l'any 1982, quan dos psiquiatres, Cristóbal Colón i el doctor Torrell, de l'antic manicomi de Salt, van optar per una alternativa empresarial per integrar els malalts mentals al món laboral i a la societat. Van creure que la comarca de la Garrotxa era el lloc ideal i van començar a fer sants d'Olot, els típics nens Jesús de les comunions, a fer treballs diversos per a les indústries i els treballs de jardineria, fins que van poder comprar la finca de la Fageda d'en Jordà, on són actualment. Primer hi van tenir les vaques i el planter, i l'any 1992 van haver de treballar de valent per mantenir l'explotació lletera, ja que la Unió Europea va imposar unes quotes de producció molt restrictives. Va ser el moment en què van consolidar la vaqueria que actualment és la base de l'entitat empresarial.

Aquesta aposta es va consolidar el 1993 amb la planta de producció de iogurts i altres productes làctics. De les catorze persones de l'antic psiquiàtric, s'ha passat a les 260 actuals, 170 de les quals són persones amb algun tipus de dificultat mental.

El Llaminer

La cooperativa La Fageda de Santa Pau té un projecte empresarial molt sòlid i, com tota empresa, intenta millorar els seus productes i, en tot cas, adaptar-se a les noves demandes del mercat, que sempre ha estat el mercat català. Es troben productes de La Fageda a tots els supermercats del país, sempre que no siguin de descomptes. Un bon exemple de l'adaptació als mercats són les postres làctiques que ven amb la marca La Fageda, amb un envàs amb el logotip de la marca –un cap de vaca–, però que distingeix amb la llegenda El Llaminer. Es tracta de iogurts més cremosos que els normals.

La presentació del pack i dels envasos que contenen aquest producte làctic també és diferent de la resta de la gamma de iogurts de la cooperativa. N'hi ha de naturals, d'ensucrats i amb gust de maduixa.

Iogurts de tot tipus

Els iogurts i postres làctiques de la cooperativa La Fageda de Santa Pau són els vertaders productes estel·lars de tota la seva activitat empresarial i són els productes que més difonen el seu nom arreu del territori. Aquest productes es poden trobar a la majoria de botigues i centres comercials de Catalunya, que no siguin de marques de descompte. La Fageda té una àmplia gamma de iogurts.

Concretament, té un total de divuit productes làctics. Es tracta dels iogurts naturals, dels ensucrats, dels desnatats naturals i dels iogurts amb gust de maduixa, amb gust de llimona o de plàtan. A aquests s'hi afegeix una gamma de iogurts amb bífidus i tres tipus de iogurts líquids: natural, de maduixa i de llimona.

Aquesta gamma es completa amb el flam i amb les cremes de xocolata i vainilla.

Una entitat assistencial

j.c

L'activitat empresarial de la cooperativa La Fageda de Santa Pau no ha de fer perdre de vista que es tracta d'una entitat dedicada a l'atenció a les persones amb discapacitats mentals. «A nosaltres ens preocupa la gent que té patiments per malalties mentals. La feina és només una eina per crear llocs de treball per a aquestes persones», sentencia Cristóbal Colón. La Fageda, però, té serveis residencials adreçats a aquest col·lectiu que van des de l'assistència al domicili de persones amb una certa autonomia que no tenen família, o bé persones de les quals la família no es pot fer càrrec, fins a la residència assistida. La cooperativa té tres apartaments llogats al centre de la ciutat d'Olot amb tres persones a cadascun. A més, des de fa relativament poc, ha inaugurat una residència al mas històric del Cassés del Pla de Dalt, amb una assistència més intensa dels residents. «És una obra social per a la ciutadania d'Olot. Hem trobat recursos per recuperar una masia del patrimoni de la ciutat que s'estava ensorrant», explica Colón, fent referència a la inversió que ha fet en la rehabilitació la Fundació Fèlix Llobet Nicolau. Els residents de La Fageda comparteixen una part de l'immoble, a la planta baixa, amb l'associació de veïns del barri i amb els veïns en general.

Les persones amb altres capacitats que assisteix la cooperativa La Fageda són recollides cada dia feiner a la residència del Pla de Dalt, als apartaments o als seus domicilis i un autobús les trasllada fins a les instal·lacions del Mas Els Casals, al mig de la Fageda d'en Jordà, on duen a terme les seves tasques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona
economia

El govern regula el lloguer de temporada per evitar “la picaresca” que frena la baixada de preus

barcelona
GIRONA

L'ATA Xifra en 1.900 milions les indemnitzacions per la nova llei dels HUT

GIRONA
ECONOMIA

Campanya publicitària per atraure turistes internacionals i de proximitat

GIRONA