Economia

La Poma de Girona, més sostenible

L’estalvi d’aigua de reg i l’ús de mètodes biològics per al control de plagues, entre les qualitats de la producció

La collita d’aquest any és, amb 77.540 tones, un 2% inferior a la de l’any 2017

La producció d’aquest any de la preuada Poma de Girona presenta, entre altres qualitats, una major sostenibilitat, segons va destacar ahir el director gerent de la Fundació Mas Badia, Joan Bonany, en l’acte simbòlic de collita de la primera poma que es va fer a la Fundació Mas Badia, a la Tallada d’Empordà. Una sostenibilitat que es manifesta en tres projectes que s’estan desenvolupant alhora. Així, el projecte GiroReg permet estalviar entre un 25 i un 30% d’aigua mitjançant l’ús de sondes situades al sòl i connectades a internet. Les sondes estan col·locades en més de 130 punts de control de les zones de producció i permeten saber el volum d’aigua que s’està utilitzant. Un altre projecte que afavoreix la sostenibilitat és el projecte Fruit.Net, per lluitar contra les plagues amb mètodes biològics. Actualment, Girona utilitza productes naturals en pràcticament el 100% de la superfície de producció. D’altra banda, s’han potenciat noves varietats de Gala amb color, que s’adapten millor a les altes temperatures i en general al canvi climàtic. Bonany va voler reconèixer, d’aquesta manera, la tasca duta a terme els darrers anys pels productors de la indicació geogràfica protegida (IGP) Poma de Girona. “Hem invertit per estar al dia i ser cada cop més respectuosos amb el medi ambient”, va assegurar el president de la IGP Poma de Girona, Llorenç Frigola.

La collita de Poma de Girona d’aquest any, d’acord amb les previsions que es van donar a conèixer ahir, serà de 77.540 tones, un 2% menys que la de l’any anterior, en què es va arribar a les 79.320 tones. Una disminució a la qual Bonany va treure importància, i la va atribuir als efectes de la superproducció que es va registrar l’any anterior. Un altre factor que ha influït en el descens de la producció de la poma són les pluges que van caure a la primavera. Amb tot, les 77.540 tones que es colliran a la regió productora de Girona representen el 28% de les recollides a Catalunya. Així, si bé la producció esperada és molt estable, es produeixen canvis en l’oferta. Per varietats, destaquen, aquest any, els increments d’un 14% de la Gala, d’un 12% de la Fuji i d’un 11% de la Cripps Pink, i el descens en un 13% de la Golden, un 15% de la Granny i un 6% de les vermelles.

Més grosses i dolces

La campanya del 2018 es caracteritza pel retard en la floració i la collita perquè l’hivern va ser més fred. I la primavera plujosa i un estiu calorós han donat lloc a uns fruits de calibre superior amb un nivell de sucres elevat. En relació amb les repercussions de la recent onada de calor en la producció d’aquest any, Bonany va indicar que les temperatures extremes han fet madurar abans els fruits i això ha obligat els pagesos a avançar les dates de la collita i a dur-la a terme en un període més curt.

Segons les dades facilitades per l’Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (Afrucat) i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), la collita de poma a tot Catalunya s’espera que sigui de 273.970 tones, cosa que suposa un 1% menys que la del 2017 (276.800 tones). Les pluges de la primavera i les pedregades són les responsables de la variació.

Més del 50% de la producció, protegida de la pedra

Entre el 60% i el 70% de la producció de Poma de Girona està coberta amb una xarxa que protegeix els fruits de les pedregades i que també ajuda a fer més suportables les altes temperatures. L’objectiu és estendre aquestes xarxes arreu i que ben aviat tota la superfície quedi coberta, segons va indicar el president de la IGP Poma de Girona.

Poma de Girona és una indicació geogràfica protegida (IGP) en la qual s’agrupen tres empreses que s’ocupen de la comercialització de la poma: Girona Fruits SCCL (Bordils), Giropoma Costa Brava (Ullà) i Fructícola Empordà (Sant Pere Pescador). La IGP Poma de Girona disposa de gairebé 80 socis productors que representen un total de 1.700 hectàrees productives distribuïdes entre el Baix Empordà, l’Alt Empordà, la Selva i el Gironès. Poma de Girona cultiva quatre varietats, entre les quals hi ha Gala, Golden, Red Delicious i Granny Smith.

La proximitat del mar Mediterrani i dels Pirineus fa que les plantacions gaudeixin d’un clima privilegiat i quedin en certa manera resguardades dels canvis climàtics. A més, la Poma de Girona és mundialment reconeguda com un producte de qualitat, segur, de confiança i sostenible. Els productors són fructicultors molt qualificats que usen tècniques de producció integrada respectuoses amb el medi ambient, responsables i sostenibles. Alhora fan controls de qualitat estrictes i implanten sistemes de traçabilitat. “Les produccions són cada cop més sostenibles i renovables”, van destacar ahir Bonany i Frigola.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

8.000 joves i 120 empreses a la fira JOBarcelona

BARCELONA

CaixaBank, escollida millor entitat de banca privada digital d’Europa 2024

barcelona
economia

Banc Sabadell rebutja l’inicial oferta d’absorció del BBVA

barcelona

La Cuina de l’Empordanet presenta la seva nova guia de restaurants

begur

El Vívid, el mes de l’enoturisme a la Costa Brava, tanca amb el 89 % d’ocupació

girona

Acord de col·laboració entre la Cambra i CaixaBank

girona
GIRONA

La demarcació tanca el mes d’abril amb rècord històric d’ocupació

GIRONA
Economia

Rècord d’ocupació a l’abril a Catalunya amb 3,76 milions d’afiliats

barcelona
economia

El PIB de Barcelona supera per primera vegada els 100.000 milions

Barcelona