Economia

La UGT calcula que hi ha 1.600 falsos autònoms al sector carni

El sindicat inicia una campanya entre els seus delegats per detectar el frau al sector i avança que ja ha denunciat a Treball dues empreses gironines

Demana a la patronal que s’assegui a negociar

La UGT calcula que a les comarques gironines hi ha uns 1.600 treballadors en el sector de la indústria càrnia que són falsos autònoms. És a dir, que estan en una situació precària que, en molts casos, fa que cobrin fins a un 50% menys de salari o que treballin un 25% més de jornada que un company seu de la mateixa feina però contractat per l’empresa. Aquestes són algunes de les dades difoses ahir pel sindicat en una roda de premsa a Girona, on també va anunciar que, per “detectar i lluitar” contra les falses cooperatives –anomenades així perquè no compleixen la llei–, ahir mateix es duia a terme una jornada de formació dels delegats del sindicat a les empreses càrnies gironines. Es calcula que en aquest sector a la demarcació actualment hi treballen entre 5.000 i 6.000 persones.

El sindicat també va avançar que ha denunciat davant la Inspecció de Treball dues empreses gironines, “una de molt significativa i l’altra més petita”, i les respectives falses cooperatives, però no va voler revelar els noms d’aquestes dues empreses perquè els processos encara estan oberts. Aquests casos s’afegirien al de Terfrisa, de Vilamalla, que el sindicat ja va denunciar fa uns mesos i a qui Treball va proposar sancionar amb 800.000 euros. “No volem sancions milionàries per a empreses, sinó que es compleixi la llei”, va dir la secretària de formació i igualtat de la UGT FICA Catalunya, Alícia Buil.

També Xavier Casas, secretari general de la UGT a les comarques gironines, va insistir que el sindicat vol negociar però que “a l’altre cantó de la taula no hi ha ningú”. Segons Xavier Casas, cal recordar que la patronal del sector “fuig” de l’aplicació de la nova normativa sobre cooperatives i que, d’altra banda, “la situació del govern de la Generalitat, amb l’aplicació del 155, és enrarida i estranya”. Per aquest motiu, afirmen que l’única solució que els queda és portar els casos davant la Inspecció de Treball. “No podem permetre que continuï aquest frau”, hi va afegir Buil.

Pràctica estesa

Ester Espigares, secretària del sector d’alimentació, begudes i tabac de la UGT FICA Catalunya, afirma que la problemàtica dels falsos autònoms és “una pràctica estesa i fraudulenta” que a les comarques gironines s’ha anat accelerant des de fa sis o set anys. Segons el sindicat, és una pràctica que es du a terme en noves contractacions: quan una persona vol entrar a treballar en una empresa càrnia, se li diu que l’única manera és que es doni d’alta en una cooperativa i es faci autònoma. Segons Ester Espigares, és en aquests casos quan es tracta de cooperatives on els treballadors no tenen “ni veu ni vot” i que són tot el contrari del veritable esperit d’una cooperativa.

En aquest mateix sentit, el sindicat recorda que fa un any i mig, aproximadament, la Generalitat va modificar la llei de cooperatives, de manera que, entre altres aspectes, les que hi ha a Catalunya estan obligades a aplicar el conveni dels sectors. La UGT també calcula que a Catalunya només el 10% de la quarantena de cooperatives del sector que hi ha donades d’alta treballen legalment.

LA XIFRA

50%
menys
poden arribar a cobrar els falsos autònoms en comparació amb treballadors contractats per l’empresa.

LES FRASES

No volem sancions milionàries, sinó que es compleixi la llei
Alícia Buil
secretària del sector de l’alimentació de la UGT-FICA a Catalunya
Els treballadors són necessaris perquè són empreses que exporten més que mai
Xavier Casas
secretari general de la ugt a les comarques gironines


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona
Economia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA