Col·lapsen la C-31 a Viladamat amb quaranta tractors, indignats per la falta de solucions a la crisi agrària

La protesta estava convocada per Unió de Pagesos per exigir una actuació urgent

A partir de les 12 del migdia, una quarantena de tractors es van concentrar a la C-31, a la sortida de Viladamat. Eren pagesos de l'Alt i el Baix Empordà que s'afegien a la reivindicació organitzada pel sindicat agrari Unió de Pagesos. Mitja hora més tard, els tractors van iniciar una marxa lenta per la carretera, direcció a la Bisbal, col·lapsant la via i generant una cua quilomètrica. La tractorada, però, no va generar incidències importants.

«Aquesta és una de les moltes accions que estem realitzant arreu de Catalunya per exigir solucions. Perquè els pagesos també ens les mereixem», manifestava Joan Caball poc abans d'iniciar la protesta. Segons el coordinador nacional del sindicat, l'objectiu era «demostrar que el sector és viu i que volem continuar sent pagesos».

La tractorada ha estat un preàmbul a la manifestació que es realitzarà el 20 de febrer que ve a Barcelona. «Anirem al cap i casal, on la major part de la població no ha vist mai un pagès en directe, per explicar a qui compra els nostres productes l'abús de poder que exerceixen les grans distribuïdores i que ningú les posa a lloc.» Per Caball, és una excusa que l'administració digui que tota la societat està en crisi. «Necessitem mesures com altres sectors. Qualsevol altra cosa és un insult a la intel·ligència de la pagesia».

La pagesia diu prou

Pagesos i ramaders estan farts d'una crisi que fa anys que dura però que, amb l'actual conjuntura econòmica, s'ha agreujat encara més. Estan indignats. I ahir ho va demostrar el coordinador nacional d'Unió de Pagesos, Joan Caball. Un home reivindicatiu però mesurat en les paraules. Que mai en diu cap fora de lloc. I ahir, mentre feia declaracions als mitjans de comunicació, va etzibar: «Que el govern d'una puta vegada actuï i trobi solucions per a la pagesia!» I és que, segons dades del coordinador nacional, el sector està abocat a la ruïna. Actualment hi ha uns 4.000 pagesos a la demarcació, un 10% menys que fa un any. I la situació és cada cop pitjor.

Preus de l'època de l'avi

Lluís Mont és membre de la permanent nacional d'Unió de Pagesos i té una explotació d'ovelles i vaques a Palau-saverdera. Es mostra decebut i poc esperançat: «La situació de la pagesia és molt greu. Pensa que jo venc el bestiar al mateix preu que ho feia el meu avi. Al 19955 un xai valia 10.000 pessetes. Ara, 50 euros. Així no es pot anar enlloc.» Considera que hi ha molts motius que han portat a aquesta situació. Pel poder que tenen les grans empreses que compren el seu bestiar però, també, per l'obertura de les fronteres. «Lluitem amb uns costos de producció molt elevats contra països tercers que els tenen molts més baixos. Davant d'això, sempre hi sortirem perdent», afirma.

Blat barat, gasoil car

Els pagesos es queixen que no els surten els números. Un exemple el podem trobar a l'explotació de conreus extensius que té en Ramon Borrell, pagès d'Albons. «El blat de moro ara té un preu de 13 cèntims el quilo. Si després hi descomptes les despeses que tens, no et queda res», assegura. Afirma que la crisi no ve d'ara però que, des de fa un parell d'anys, s'ha agreujat. «Sempre ha estat difícil però a hores d'ara és impossible poder tirar endavant l'explotació», es queixa Borrell. Quan se li pregunta qui considera que és el culpable d'aquesta situació, encongeix les espatlles i diu: «Hi han influït tant els de dalt com els de baix. Perquè el gasoil cada cop és més car i el blat cada vegada es ven més barat.»



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

El PIB de Barcelona supera per primera vegada els 100.000 milions

Barcelona

Les empreses d’ambulàncies s'enfronten al concurs més important

Barcelona
Javier Peña,
director de l’Escola Universitària de Disseny Elisava

“El disseny ha de posar l’usuari al centre, i aquest és avui el planeta”

Barcelona
Jaume Vilanova
President delegat del Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya a Girona

“Amb un gestor administratiu el resultat obtingut serà el més beneficiós possible per al contribuent”

Quines són les grans empreses que atenen les urgències a Catalunya?

barcelona

365 Obrador vol captar altres públics amb noves marques

Barcelona

Datarmony inicia l’expansió internacional a Xile

Barcelona

El debat per internalitzar el servei, en suspens

barcelona
economia

Pacte a Freixenet per l’ERTO que afecta 615 treballadors

barcelona