Economia

La indústria enfila el camí digital

L’aplicació de la tecnologia digital obre nous reptes i oportunitats

Diferents empreses exposen les seves experiències en una jornada

La revolució de la tecnologia digital arriba també per transformar la indústria, un sector que es pot beneficiar de l’augment de capacitat productiva i de la reducció de costos que pot suposar l’aplicació als seus processos de la robòtica, big data, la realitat virtual o l’emmagatzematge de dades al núvol.

Una jornada organitzada per la Unió Empresarial de l’Anoia, el Col·legi Enginyers Tècnics Industrials de Manresa, l’Associació Catalana d’Enginyers de Telecomunicació, la delegació a la Catalunya Central d’Enginyers Industrials de Catalunya, l’associació TICAnoia i l’Escola d’Enginyeria d’Igualada va acostar dijous la realitat de la indústria 4.0 a més d’un centenar d’empresaris i estudiants anoiencs a l’auditori Mont-Àgora de Santa Margarida de Montbui.

El coordinador del grup de treball de software d’integració d’Enginyers Industrials de Catalunya, Michael Loughlin, va presentar les línies bàsiques d’un informe sobre la indústria 4.0 a Catalunya. Entre les conclusions, Loughlin explicava que l’aplicació de les TIC pot millorar productes, processos i model de negoci, així com generar noves oportunitats i necessitats.

Advertia, però, que “pot ser una revolució, però per arribar-hi cal evolucionar des d’estats anteriors”. O sigui, res de llapis i fulls en la gestió dels magatzems, per exemple.

Per aprofitar els beneficis de la nova revolució industrial “no cal ser gran o petit, sinó ser àgil en els canvis”, que s’han d’implementar amb estratègies “àmplies” però també “concises per poder-les aplicar des del primer minut”, segons Loughlin.

La indústria 4.0 té pendents de resoldre abans algunes mancances pel que fa els estàndards i la seguretat de la protecció de les dades, que es consideren el nou petroli en aquest canvi de paradigma.

Un canvi per al qual les empreses requereixen un perfil professional de responsable tecnològic i un ecosistema que proporcioni partners, suport i finançament per fer aquest salt al futur. Josep Maria Ganyet va tancar la jornada amb un advertiment: “Si no ho fem bé, haurem de parlar també de refugiats digitals.”

Una revolucionària màquina expenedora

La gestió dels equips de protecció individual (EPI) per als treballadors de la factoria de Schneider Electric de Capellades “era un autèntic desastre”, com confessa el responsable de digitalització de la planta, Manuel Carrasco.

L’any 2013 van implementar una solució basada en les màquines expenedores de begudes i alimentació. Aquesta iniciativa pionera, que han ampliat per a altres eines, els va permetre que els mateixos treballadors, amb la seva targeta, accedissin al material que requerien. La mateixa màquina fa la comanda de nous materials, estalviant treball administratiu, i les dades permeten aprofundir en com s’utilitzen els EPI. Carrasco reconeix que el secret de l’èxit és que “és molt simple d’entendre i de quantificar el guany”.

A més de l’experiència de Schneider, la jornada va permetre conèixer com l’empresa Industrias Puigjaner ha elaborat una plataforma de dades per millorar la seva producció de maquinària metal·lúrgica i com la foneria Funosa d’Òdena preveu implementar fins a una vintena de robots, alguns dels quals ja duen a terme feines que afectaven l’ergonomia dels treballadors.

Horizons Optical va presentar un sistema que elabora ulleres adaptades a la fisonomia del client i Makers Igualada va reivindicar la rapidesa, economia i versatilitat de la impressió 3D.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Pacte a Freixenet per l’ERTO que afecta 615 treballadors

barcelona
economia

Puig s’estrena a borsa amb una pujada superior al 4%

barcelona
economia

ERC, Comuns i la CUP es comprometen a convalidar la regulació dels lloguers de temporada

barcelona
Economia

El turisme internacional s’enfila fins als 3,3 milions el primer trimestre de 2024

Barcelona
CONFLICTE LABORAL

Els treballadors de Llansà en vaga reben el suport de transportistes de Roca

GIRONA
OCDE

L’OCDE eleva tres dècimes la previsió de creixement del PIB espanyol

economia

Banc Sabadell puja a borsa mentre el País Valencià veu perillar la seva seu

barcelona
economia

Els llocs de treball al Vallès Oriental van a l’alça el primer trimestre de 2024

GRANOLLERS
estats units

La Fed no cedeix i manté els tipus en el seu nivell més alt dels darrers vint anys

barcelona