Economia

Pagesia

Creen un sistema nou per netejar camions de bestiar

Aquest mètode pioner, anomenat Drysist, proporciona un grau de desinfecció més alt sense l’ús de substàncies químiques, fet que reforça la seguretat alimentària de la carn

Dues empreses han creat un sistema pioner en què no es fan servir substàncies químiques per a la neteja dels camions que transporten bestiar. El sistema, que s’anomena Drysist, permet aconseguir un grau de desinfecció millor que l’actual, sense necessitat d’intervenció humana ni de fer servir biocides (unes substàncies químiques tòxiques). D’aquesta manera, el seus promotors asseguren que reforcen la seguretat alimentària de la carn en una indústria cada cop més globalitzada, i que s’augmenta la bioseguretat. “Per reduir la presència d’antibiòtics hem de garantir la seguretat de l’entorn”, explica Robert Castañé, director comercial de Castañé, una de les firmes que han impulsat el projecte. La iniciativa té el suport de la Generalitat i el clúster del sector Innovac.

Més eficient i menys agressiu. Aquestes són dues de les característiques que té Drysist, que fa servir altes temperatures, d’entre 70 i 80 graus, per netejar els sistemes de transport de bestiar (bé siguin animals vius o canals). Després d’un any en fase de proves, el sistema es va presentar ahir en societat a la seu de l’IRTA a Monells (Baix Empordà), en el transcurs d’una jornada tècnica del sector desenvolupada amb el clúster Innovacc.

Les dues empreses catalanes que han desenvolupat el projecte són Optimal Pork Production (OPP) i Castañé. El gerent d’OPP, Joan Sanmartí, va explicar que “una de les eines del control sanitari és la bioseguretat dels camions”. Sanmartí explica que el sector es troba en una situació “molt bona” per instal·lar aquest sistema, sobretot en el cas dels “camions que venen de l’Àfrica, on hi ha malalties que poden afectar el porcí o el vacum”. Un altre focus de control és l’est d’Europa.

LA FRASE

Per reduir la presència d’antibiòtics hem de garantir la seguretat de l’entorn
Robert Castañé
director comercial de castañé


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia