La cooperativa va fer fallida i la plantilla encara no ha cobrat les indemnitzacions

Les especulacions de l'empresari José María Ruiz Mateos van dur l'empresa a acumular deutes

La Cooperativa Comarcal d'Avicultura es va crear l'any 1954. Tenia més de 250 treballadors i 3.000 grangers, que hi venien els seus productes. Amb el temps, l'activitat va anar disminuint i l'empresari José María Ruiz Mateos va adquirir, l'any 1997, les diferents finques com l'escorxador, la fàbrica de pinsos o magatzem. A través d'operacions de crèdit poc clares i més aviat amb caràcter especulatiu, va rebatejar la cooperativa com la Nueva Comarcal i la va portar a la ruïna. L'any 2000 es va haver d'aplicar un expedient de regulació de l'ocupació i fer suspensió de pagaments. Molts treballadors –més d'un centenar– van perdre la feina, però el 2001 un grup d'empleats va reiniciar l'activitat autogestionant l'escorxador a través de la societat limitada laboral Serveis Agrícoles i Ramaders Carrasclet.

Paral·lelament, però, es va haver d'obrir un procés judicial per resoldre els deutes que va contraure Ruiz Mateos amb la Seguretat Social i també amb l'Institut Català de Crèdit Agrari, que havia tramès un crèdit per salvar la situació. I, a més, s'havien de pagar les indemnitzacions als treballadors de quan l'empresa va fer fallida. La solució que va trobar el jutge va ser posar a subhasta diferents paquets dels edificis, com la fàbrica de pinsos i l'escorxador mateix, però això encara va complicar més la resolució del cas, enterbolit per l'especulació immobiliària i, per això, encara avui es deuen diners als empleats, tot i que la situació s'està resolvent.

Amb tot, la feina ben feta té recompensa. La trentena de socis actuals, que han estat subrogats per Alimentbarna –que ara és propietària de l'escorxador–, sempre han obtingut el suport dels representants municipals i del sindicat CCOO, pel que fa a la defensa dels seus drets laborals.

El personatge històric

Pere Joan Barceló i Anguera, (Capçanes, 1682-Àustria, 1769), conegut sobretot amb el nom de Carrasclet –perquè venia carrascles de carbó– és una figura històrica que va participar en la guerra de Successió al costat de l'arxiduc Carles d'Àustria. Es va instal·lar a les muntanyes del Priorat com a coronel de l'exèrcit francès, va organitzar una gran guerrilla i va arribar a dirigir fins a 8.000 homes que van executar accions importants de rebel·lió i atac a la ciutat de Reus. Per això, els socis de la cooperativa El Carrasclet van escollir aquest nom, com a mostra de la seva voluntat de superar les adversitats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

L’empleat sènior, la resposta a la falta de professionals

Barcelona

Dona i gran, la doble barrera per emprendre

barcelona
Sara de la Rica
Catedràtica d'Economia de la Universitat del País Basc

“La discriminació per edat és un fet provat en el mercat de treball”

barcelona
Mons Badia,
presidenta del Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya (COAMB)

“El respecte pel medi ambient fomenta el creixement econòmic”

Barcelona
ECONOMIA

Puja la despesa dels turistes a les comarques de Barcelona

Barcelona

Canmartex potencia l’R+D en les noves teixidores

Argentona (Maresme)

Ferrimax prepara el talonari i l’organització per créixer

Sant Fost de Campsentelles
economia

El BBVA presenta oficialment l’OPA al Sabadell en les condicions previstes

barcelona
ECONOMIA

La nova marca turística de Santa Susanna distingeix la sostenibilitat i la innovació

SANTA SUSANNA