Economia

Procés sobiranista

Mantenir l’’stato quo’ amb Espanya és una amenaça per la competitivitat

Puigdemont ironitza sobre la pèrdua de riquesa: “És com si cada dia sortís de Sants un tren cap a Madrid amb 40 MEUR, que sí arriba puntual”

El president català explica als empresaris que “gairebé el 30% dels nostres impostos no es destinen a despesa pública catalana”

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha expressat el seu convenciment que mantenir l’stato quo amb Espanya és una “amenaça directa a la competitivitat de les nostres empreses” i “a la sostenibilitat del nostre model”. Ho ha dit en la cloenda del cicle de conferències ’Els empresaris volem saber’, organitzat pel Fòrum Empresarial Creiem en Catalunya que ha posat el punt i final a Barcelona. Puigdemont, que en arribar ha estat rebut amb aplaudiments i amb molts assistents dempeus i cridant “I, In-de, In-de-pen-dèn-ci-a”, ha ironitzat sobre el fet que Catalunya perd cada any el 8% de la seva riquesa. “És com si cada dia sortís de Sants un tren cap a Madrid amb 40 milions d’euros”. “(un tren) que sí arriba puntual”, ha afegit el cap de l’executiu català.

Unes 600 persones han omplert l’Auditori Axa Winterthur de Barcelona per escoltar el president. Un acte en el que també han assistit el conseller d’Empresa i Ocupació, Jordi Baiget, la consellera d’Afers Socials i Família, Dolors Bassa, el president de l’ANC, Jordi Sánchez, representants i sindicals i de la patronal, de les cambres de comerç, col·legis professionals i agrupacions de gremis, com el Consell de Gremis de Barcelona, membre dels òrgans de direcció de Foment del Treball.

A tots ells, el president català els ha dit que “gairebé el 30% dels nostres impostos no es destinen a despesa pública catalana”.”Paguem massa en relació als nivells de despesa pública que rebem”, ha assenyalat, afegint la “manca d’inversió en infraestructures enorme”, sumat a una “obsessió centralitzadora” que porta a “boicotejar” infraestructures bàsiques com l’aeroport del Prat, posant com a exemple les llargues cues per el nou sistema de control de passaports.

Puigdemont també ha fet esment que l’empresariat català paga una energia “de les més cares d’Europa”. I per no acabar aquí, el cap de l’executiu català ha denunciat que Espanya “és un dels països que més incompleixen la legalitat europea”, un fet que no constata només Catalunya, sinó “el propi Parlament Europeu”, ha indicat.

Punt i final del cicle ’Els empresaris volem saber”

El futur de les relacions laborals, del model econòmic, la fiscalitat i el sistema impositiu i les infraestructures logístiques han estat alguns dels temes tractats en la darrera de les quatre conferències programades en el cicle ’Els empresaris volem saber’ del Fòrum Empresarial Creiem en Catalunya. Hi han intervingut el president de PIMEC, Josep González, el vicepresident primer de la Cambra de Comerç de Barcelona, Josep Manuel Basañez; la presidenta de la Federació d’Associacions de Joves Empresaris i Emprenedors de Catalunya (FAJEEC), Mariona Borràs, i el president del Consell de Gremis de Comerç, Serveis i Turisme de Barcelona, Miquel Donnay. La conferència ha començat amb la salutació de benvinguda del president de Creiem en Catalunya, David Poudevida.

Moderats pel periodista Jofre Llombart, els quatre representants del món empresarial i econòmic del país han formulat preguntes de primer ordre econòmic a les que han intentat donar resposta quatre experts en les respectives matèries: el professor de teoria econòmica de la Universitat de Barcelona (UB), Miquel Puig, l’economista Albert Carreras; l’advocat i expert fiscal, Heribert Padrol, i l’enginyer i president de la fundació ICIL, Ignasi Sayol.

Les intervencions de Puigdemont a Girona, Mas a Lleida i Junqueras a Tarragona

Carles Puigdemont ha clausurat aquest dimarts el cicle de conferències ’Els empresaris volem saber’ organitzat pel Fòrum Empresarial Creiem en Catalunya. Un cicle que el mateix president de la Generalitat va inaugurar el passat 4 de maig a la ciutat d’on havia estat alcalde, Girona. Davant de 300 persones, el cap de l’executiu català va fer servir també l’expressió ’stato quo’ amb l’Estat per advertir que aquesta situació només aportava la “decadència” com a única alternativa al procés.

El president del Govern va exposar xifres com el creixement del 2,5% del PIB català durant el primer trimestre del 2017, l’augment d’un 32% de la inversió bruta estrangera en el període 2012-2016 o la davallada de l’atur interanual als nivells del 2008. Tot plegat, per rebatre el “discurs de la por” que promou el govern espanyol contra la independència i que, segons Puigdemont només fa que posar “trampes” i esculls al procés, sinó també a les persones i empreses no independentistes. El president de la Generalitat realçava, a més, les qualitats de Catalunya com a país per atreure inversió estrangera.

Lleida va prendre el relleu de Girona en el cicle de conferències, que en aquesta ocasió va comptar amb la intervenció de l’expresident de la Generalitat, Artur Mas. “No serà que Espanya que necessita econòmicament més a Catalunya, que no pas Catalunya a Espanya?”, es preguntava Mas en relació a la intervenció que van fer el president espanyol, Mariano Rajoy, i el ministre d’Economia, Luis de Guindos, en les Jornades del Cercle d’Economia, a Sitges, en què, entre d’altres, assenyalaven que una Catalunya independent perdria entre un 25% i un 30% del seu PIB.

Artur Mas va acusar Rajoy i De Guindos de “desinformar” i “intoxicar” una realitat com que “Catalunya no pot sortir de la UE si l’estat espanyol no la reconeix com a estat independent”. L’expresident del Govern Català recordava també que l’economia catalana aporta el 25% de la producció industrial al conjunt d’Espanya, el 25% de l’exportació, prop del 28% de la importació i el 26% de tots els ingressos del turismes estranger, a més de 15.000 MEUR nets cada any corresponents al dèficit fiscal català.

A Tarragona, l’encarregat de clausurar la conferència va ser el vicepresident del Govern i Conseller d’Economia, Oriol Junqueras, qui va recordar al Partit Popular Català el “forat” de 15.000 MEUR anuals previst en el sistema de pensions espanyol. Així responia a una nova advertència econòmica de Madrid que assenyalava que tres de cada deu jubilats catalans deixarien de cobrar la pensió amb la independència. Junqueras ironitzava sobre aquesta afirmació: “En un Estat on el deute ja representa el 100% del seu PIB i que continua tenint un dèficit descontrolat. Aquest és el futur que ens ofereixen?”, qüestionava.

El vicepresident del Govern indicava durant la conferència, celebrada el 7 de juny que les darreres previsions econòmiques del Govern situaven el repunt del PIB en un 2,7%, però que segons els darrers indicadors es podria créixer més enllà. “Potser per sobre del 3%”, ressaltava, afegint que el 2017 es podria tancar amb un PIB de 233.000 MEUR, uns 30.000 més que fa quatre anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

OCDE

L’OCDE eleva tres dècimes la previsió de creixement del PIB espanyol

economia

Banc Sabadell puja a borsa mentre el País Valencià veu perillar la seva seu

barcelona
economia

Els llocs de treball al Vallès Oriental van a l’alça el primer trimestre de 2024

GRANOLLERS
estats units

La Fed no cedeix i manté els tipus en el seu nivell més alt dels darrers vint anys

barcelona
CONFLICTE LABORAL

La plantilla de Llansà talla la N-260 i manté la vaga en defensa dels acords

LLANÇÀ

Roses rep el primer dels nou creuers que hi passaran aquesta temporada

roses

Mig miler de persones demanen reduir la jornada laboral

girona
economia

El BBVA garanteix el seu “compromís total amb Catalunya”

barcelona
economia

Clam per “menys jornada i millors salaris” en un Primer de Maig marcat pel 12-M

barcelona