Economia

La crònica

Una novel·la contundent

“Sentiments, sensacions i memòria”. Amb aquestes paraules va resumir ahir la directora del Museu d'Història dels Jueus de Girona, Sílvia Planas, la nova obra de l'escriptor gironí Miquel Fañanàs, “una novel·la o una biografia novel·lada”, com la defineix ell mateix, centrada en la Girona medieval. Bonastruc, el jueu tracta sobre el gran savi jueu Mossé ben Nahman (Girona, 1194-Acre, Israel, 1270), conegut també per Nahmànides i pel nom cristià de Bonastruc ça Porta.

El llibre es va presentar ahir. Es va fer a l'auditori de la Biblioteca Carles Rahola de Girona, ple de gom a gom i davant d'un públic entregadíssim a les explicacions del doctor en història de l'art Pere Freixas –va situar els indrets de la Girona medieval per on transcorre la novel·la– però també de Sílvia Planas, que va assegurar que l'obra de Fañanàs “és contundent, escriu a raig, des del ventre, des del cor i des de la sang; és un text amb nervi i amb força”. Va dir també que, amb Bonastruc, el jueu, Fañanàs aconsegueix una història creïble, pròspera, propera i entenedora, al mateix temps que traça les línies d'un moment històric transcendental per a Catalunya i per a Girona. Per fer el llibre Fañanàs “s'ha documentat, ha passejat pels carrers del call i s'ha amarat de l'aura que aquests carrers encara traspuen”.

Per la seva banda, Fañanàs va comentar que el llibre tanca una espècie de trilogia sobre personatges gironines de l'edat mitjana oberta amb la figura llegendària de La bruixa de pedra (2012) i continuada amb El gran inquisidor (2015) i el personatge de Nicolau Eimeric, “que és com l'altra cara de Bonastruc: si aquell era dolent, aquest és bo”. En la presentació Fañanàs va assegurar que aquesta potser és la novel·la a la qual ha dedicat més temps. “Però crec que ha sortit bé”, va asseverar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona
economia

El govern regula el lloguer de temporada per evitar “la picaresca” que frena la baixada de preus

barcelona
GIRONA

L'ATA Xifra en 1.900 milions les indemnitzacions per la nova llei dels HUT

GIRONA
ECONOMIA

Campanya publicitària per atraure turistes internacionals i de proximitat

GIRONA