Economia

Un nou decret obligarà els pagesos a declarar els purins

La consellera d'Agricultura ho anuncia després de participar a la Tallada d'Empordà en la celebració al Mas Badia de l'IRTA dels quinze anys dels plans per a la millora de la fertilització

Un nou decret de la Generalitat de Catalunya, que es vol aprovar aquest primer quadrimestre de l'any, obligarà ramaders i pagesos a declarar anualment la quantitat de purins que generen a les seves explotacions i quina quantitat de fertilitzants apliquen al sòl. Així ho va anunciar ahir la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, després de participar a la Tallada d'Empordà en la jornada 15 anys de plans per a la millora de la fertilització, que es va fer al Mas Badia de l'IRTA.

“D'aquesta manera, els ramaders i pagesos aniran donant informació i, alhora, corresponsabilitzant-se de la quantitat de fertilització que apliquen i quants quilos de nitrats es generen.” De fet, aquestes declaracions anuals són una part més del decret que fixa l'estratègia integral de fertilització orgànica i de tractament i maneig de les dejeccions. Això, segons Serret, significarà “més recomanacions, eines i inversions per millorar l'alimentació dels animals i el maneig de les dejeccions”. En aquest sentit, la normativa anirà acompanyada de pressupostos amb línies de suport per dur-la a terme, i s'enriqueix d'aquests quinze anys d'investigació que es van iniciar a l'IRTA de Girona i que ahir se celebraven al Mas Badia. Per Serret, defensora de l'economia circular i de la sostenibilitat del sector, es vol que el model “harmonitzi agricultura i ramaderia”; a més, hi va afegir que “els adobs orgànics suposen eficiència econòmica, milloren les produccions i ajuden a gestionar millor els sòls i prevenir contaminacions d'aigua”.

La jornada que es va fer ahir al Mas Badia va reunir diversos experts i va servir per difondre que, entre les conclusions, destaca que allà on s'han aplicat plans de fertilització s'ha invertit la tendència de creixement de nitrats en aqüífers, per exemple. Així mateix, van concloure que l'ús sostenible de les dejeccions en l'agricultura mitiga el canvi climàtic i que un dels reptes de futur és desenvolupar estratègies d'abonament a llarg termini de base orgànica en un entorn d'elevada càrrega ramadera i amb controls mediambientals cada cop més estrictes.

LA FRASE

Ramaders i pagesos aniran donant informació i, alhora, corresponsabilitzant-se de la fertilització
Meritxell Serret
consellera d'agricultura

Visita a les noves instal·lacions d'Embotits Caula

La consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació va visitar ahir a la tarda les instal·lacions d'Embotits Caula, a Sant Gregori, on va poder comprovar la nova ampliació de l'empresa del sector carni.

A finals de l'any passat, Embotits Caula va inaugurar sis assecadors, després d'invertir més d'un milió d'euros en la seva ampliació. L'obra, en part subvencionada pel fons europeu Feader, es va fer per poder industrialitzar el procés d'elaboració d'un projecte d'innovació en què es desenvolupa un pernil curat de vedella d'alt rendiment. Aquest producte es comercialitzarà prellescat en safates i s'ampliarà així la gamma que l'empresa ofereix com a complement de la seva tradicional xarcuteria del porc. També produeix carn halal. Aquest any l'empresa –els orígens de la qual es remunten al 1942, a través de Joaquim Pardàs Vidal- farà sis anys que es va traslladar de Girona al municipi de Sant Gregori i amb aquesta obra materialitza la primera de les tres fases previstes d'ampliació.

Amb una plantilla de 65 treballadors, Caula exporta més d'un 90% del producte fabricat, amb França com el seu principal mercat, tot i vendre a tot Europa i també a tercers països com ara Dubai i Nova Zelanda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les últimes pluges salvaran la meitat de la collita de cereal a la Catalunya Central

SANT MARTÍ DE TOUS/ GAIÀ
economia

Xoc Sabadell-BBVA a la CNMV i pel 50,01%

madrid
SOCIETAT

CCOO critica l’acord laboral signat per a la Copa Amèrica

BARCELONA
ECONOMIA

El Port de Barcelona i el de Xangai col·laboraran en innovació i descarbonització

TÀRREGA
Economia

El Sabadell insta el BBVA a dir quins accionistes donen suport a l’OPA

barcelona
amèrica del sud

L’Argentina es paralitza en la segona vaga general contra Milei

barcelona
Economia

El Sabadell respon: Denuncia el BBVA a la CNMV per vulnerar la llei d’OPAs

barcelona
VIDRERES

L’àrea d'economia va gestionar 67 ofertes de feina el 2023

VIDRERES
Consolidar un monopoli?
l’anàlisi

Consolidar un monopoli?