Economia

Ramaderia i sector carni

El primer escorxador de proximitat del país, a Prats

L'explotació ramadera El Soler de n'Hug disposa d'un espai de matança de baixa intensitat de xais i cabrits

La consellera Serret el visita i el valora com un recurs per dinamitzar el sector

L'explotació ramadera El Soler de n'Hug, de Prats de Lluçanès, ha posat en marxa el primer escorxador de proximitat de Catalunya. Aquests escorxadors de baixa capacitat han de servir per “obrir oportunitats de negoci a les explotacions d'oví i cabrum”, diu Meritxell Serret, consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesa i Alimentació de la Generalitat, que ahir va visitar El Soler amb motiu d'una jornada tècnica sobre aquests nous equipaments. Amb l'objectiu de dinamitzar el sector, es vol “començar a fomentar la venda de circuit curt i acostar al màxim la producció al client”. La iniciativa, liderada per Agricultura amb el suport de Salut, es vol estendre al país.

El Soler de n'Hug té, a més de vaques i truges, unes 800 ovelles i 15 cabres. “Els escorxadors més propers són com a mínim a trenta quilòmetres”, a Manlleu o a Berga, i això vol dir uns costos de transport molt elevats, explica Abel Peraire, responsable de Germans Soler SCP. Segons ell, el primer benefici de l'escorxador de proximitat és mediambiental: “Estalviem més de 120 quilòmetres a la setmana en transport.” El segon avantatge és que es redueix molt l'estrès de l'animal, ja que “entre la càrrega i el sacrifici, poden passar de mitjana entre tres i cinc hores”. Això té uns efectes directes en la qualitat de la carn: “La metabolització d'àcids té a veure amb el color i el sabor, la carn d'un animal estressat és més fosca.” L'escorxador de proximitat també suposa un estalvi econòmic i més maniobrabilitat per servir la comanda quan es necessita.

Els escorxadors de proximitat –a El Soler de n'Hug ha suposat una inversió de 20.750 euros– consisteixen a aprofitar una caixa isotèrmica (amb una vida útil d'uns vint anys) d'un camió desballestat. La de Prats de Lluçanès fa uns 16 m² i té una entrada dividida en dues parts. A la zona bruta és on s'atordeix l'animal, es degolla i se li lleva la pell i les vísceres. Un cop la canal és neta, entra a la càmera frigorífica (a una temperatura d'entre 2 i 4 ºC), passa el control veterinari “i en 24 hores pot ser expedida sencera, sense esquarterar, cap a la nostra botiga”, diu Peraire. D'aquesta manera “es pot satisfer més el client”, ja que els escorxadors de xais només maten fins dijous al matí. Germans Soler només mata al seu escorxador xais nascuts a l'explotació, per garantir així la traçabilitat.

LA XIFRA

800
ovelles
i 15 cabres tenen a l'explotació familiar El Soler de n'Hug, a més de vaques de llet i truges

LA FRASE

Estalviem més de 120 quilòmetres a la setmana en transport
Abel Peraire
responsable de germans soler SCP de prats de lluçanès

La meitat de la producció es ven a la botiga pròpia

El 50% de la producció de xai i cabrit d'El Soler de n'Hug es ven a la botiga pròpia, El Taulell, únic canal de venda al particular. A l'escorxador, però, també mataran per a altres carnisseries.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Barcelona, entre les deu ciutats més resilients del món

barcelona
economia

El govern espanyol i els sindicats acorden la reforma del subsidi d’atur sense el suport de la patronal

barcelona
ECONOMIA

El BBVA ja va descartar millorar l’oferta al Banc Sabadell

barcelona
Port de Barcelona

Primeres jornades de portes obertes

SOCIETAT

8.000 joves i 120 empreses a la fira JOBarcelona

BARCELONA

CaixaBank, escollida millor entitat de banca privada digital d’Europa 2024

barcelona
economia

Banc Sabadell rebutja l’inicial oferta d’absorció del BBVA

barcelona

La Cuina de l’Empordanet presenta la seva nova guia de restaurants

begur

El Vívid, el mes de l’enoturisme a la Costa Brava, tanca amb el 89 % d’ocupació

girona