cultura

No únicament canten

Tota una jove generació de jazzwomen catalanes ha tirat definitivament per terra l'estereotip que, en el món del jazz, les dones estan sempre relegades a cantar. Amb la voluntat d'emfasitzar-ho, Clara Luna, Laia Fortià i Gemma Abrié comparteixen el trio WoM, en què s'imposen fer valer la seva condició d'instrumentistes (Luna, el piano; Fortià, la bateria; Abrié, el contrabaix) a més de la de cantants. “És la intenció amb la qual va néixer aquest projecte; l'escena musical cada vegada es nodreix més de dones instrumentistes, i volíem reflectir-ho”, afirma Abrié, que s'estrena paral·lelament com a compositora amb un disc, Amalgama (Temps Record, 2016), que arriba més d'una dècada després de començar a cantar estàndards amb formacions com La Locomotora Negra i la Barcelona Jazz Orquestra. “Al principi era només un tempteig: quedar al garatge, passar-ho bé i comprovar que, en efecte, podíem cantar i tocar al mateix temps”, hi afegeix Luna, autora de Viajes (Nómada, 2014) i actualment immersa en projectes de duet amb els guitarristes Andreu Zaragoza i Vicenç Solsona. “La Gemma i jo, que som més cantants, hi incorporàvem el contrabaix i el piano, i la Laia, que és més bateria, hi introduïa la veu”, recorda Luna.

Dels divertimentos del principi, però, en va sorgir una manera desacomplexada i juganera d'enfrontar-se a cançons com ara Just the three of us (Bill Withers), Are you gonna go my way (Lenny Kravitz) o el bolero Dos gardenias. “Vam acabar trobant uns arranjaments sense buscar-los!”, diu Luna, que fixa tanmateix com a pròxim repte de WoM la composició de temes propis. “Volíem, musicalment, passar aquestes cançons pel sedàs del jazz, i, vocalment, introduir-hi un caràcter totalment pop”, rebla Abrié.

Amb la voluntat, segons Abrié, de “fer sinergies femenines” i, de pas, ampliar el seu públic potencial, WoM actuarà tres dimarts de febrer al Jamboree de Barcelona amb Bikimel (avui), Elena Gadel (el dia 16) i Sara Pi & Eva Fernández (23). “Tocar amb gent d'altres estils és sempre enriquidor”, indica Fortià, bateria d'Els Catarres en la gira triomfant de Big Bang i, en un registre diferent, del disc Rellotge d'emocions (2011) de Raimon. “A WoM no tenim cap mena de prejudici. Musicalment som capaces de disfrutar amb tot.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia