cultura

Torna'l a tocar, Woody

El guionista, actor i director Woody Allen compleix avui 80 anys. Ha dirigit mig centenar de pel·lícules des del 1965, i ja treballa en un altre film i una websèrie

L'hem vist tantes vegades al cinema interpretant el seu etern personatge d'home maldestre, despistat i graciós, que costa imaginar-se com és Woody Allen, l'home, nascut avui fa exactament 80 anys a Brooklyn, Nova York. Vist de prop, se t'encomana la mateixa predisposició a riure que quan t'asseus al cinema a veure les seves comèdies. Veus l'home que pronuncia frases com “no he entrat en una dona des que vaig visitar l'estàtua de la Llibertat”, o “cada vegada que sento Wagner m'entren ganes d'envair Polònia”. Però ell mateix advertia fa uns anys, en una entrevista a aquest diari, en referència a la seva vida privada: “No sóc com altres actors, que fan riure a tothom fent acudits tota l'estona; jo sóc més aviat seriós.”

Si ens atenem a la seva vida privada, si més no a la que ha transcendit, haurem de concloure que Woody Allen té també el seu costat fosc. Però tant se val si és un home graciós, malvat o avorrit: és per la seva extraordinària creativitat, per la seva extensa obra, amb 47 llargmetratges de cinema dirigits en 49 anys, per l'excel·lent qualitat de molts dels seus títols que el món li ret avui homenatge.

Nous projectes

Treballador incansable, d'una creativitat inesgotable, ha estrenat fa dos mesos a les nostres pantalles Irrational man, ja té una nova pel·lícula en postproducció, encara sense títol, i està preparant una websèrie de sis episodis per a Amazon.

Es fa difícil destacar alguns dels seus títols, que inclouen també 44 treballs com a actor (molts dirigits per ell mateix) i 76 projectes com a guionista, la seva faceta més prolífica. Podem anar per dècades i parlar de Toma el dinero y corre (1969); Annie Hall i Manhattan (anys 70); Records, Hannah i les seves germanes i Delictes i faltes (anys 80); Marits i mullers i, Misteriós assassinat a Manhattan (dècada dels 90); Match point i Vicky Cristina Barcelona (anys 2000), o Midnight in Paris i Blue Jasmine (dècada del 2010). També ha escrit llibres i diverses obres de teatre, entre les que destaca Tornala a tocar, Sam! Però és molt difícil fer llistes sense cometre oblits injustos. Un cineasta amb quatre o cinc d'aquests títols seria considerat un mestre, i ell n'acumula una vintena, si comptem només les que tenen puntuacions altes de la crítica dels EUA.

Canvi radical

Associat els primers anys a comèdies en estat pur, títols sense pretensions plens de gags com ara Bananas o El dormilega, Allen va fer un gir important amb Annie Hall (1977), film de més profunditat emocional i més proper a la seva realitat, un Nova York intel·lectual, de classe mitjana-alta. L'Acadèmia de Hollywood va aplaudir aquest gir cap a un cinema més personal i el va distingir amb els seus dos primers premis Oscar, a millor direcció i guió –en té dos més pels guions de Hannah i les seves germanes i Midnight in Paris). Des de llavors ha combinat aquestes obres més serioses amb comèdies i esporàdiques incursions en altres gèneres, però sempre partint del control creatiu absolut de les seves pel·lícules. N'és el productor, guionista, director, i sovint actor.

Control total

La seva primera experiència al cinema va marcar aquest camí. Si 1977 va suposar un gir creatiu cabdal en la carrera del cineasta, dotze anys abans n'hi va haver un altre potser encara més transcendent. Nascut l'1 de desembre del 1935 amb el nom de Allan Stewart Konigsberg, fill d'una comptable i un cambrer i gravador de joies, Woody Allen va aprofitar el seu talent innat per als acudits per guanyar-se la vida, i als 15 anys ja treballava per a un diari local. Després va escriure monòlegs per a humoristes, i ell mateix va acabar protagonitzant amb èxit els seus xous, que els nord-americans anomenen stand-up. Després de treballar en una desena projectes televisius, va debutar el 1965 al cinema amb una mala experiència: va escriure el guió i tenia un petit paper a Com va això, gateta?, i Peter Sellers va exigir els millors gags per a ell.

Des de llavors, sempre ha volgut tenir el control creatiu dels seus treballs. La prova que és un pou de talent inesgotable és que, cinquanta anys després, s'ha mantingut fidel a aquest propòsit. I no només no li ha faltat feina, és un dels cineastes més prolífics de la història. Esperem que per molts anys!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia